Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Polestar rozjel výrobu prvních prototypů avizovaného sportovního hybridního kupé

Naše téma
Jiří Švamberk | 04.10.2018
dalších 9 fotek
foto: Volvo
Za účelem testování a schvalování se vyrobí 34 silničních prototypů, které budou po skončení úkolů sešrotovány.
Všech 34 vozů je vyráběno ručně a přestavují další krok k sériové výrobě. Jejich posláním je umožnit konstruktérům a vývojovým technikům vyladit zbývající detaily, než se v polovině příštího roku spustí sériová výroba.

Že je výroba modelu Polestar 1 doslova za dveřmi, potvrzuje také fakt, že nedávno byla spuštěna internetová stránka, kde si zákazníci mohou do určité míry nakonfigurovat své vozy, přičemž Polestar 1 má za sebou už i dynamickou premiéru, kteoru si odbyl na letošním FOS v Goodwoodu.

Nový hybridní sportovní automobil automobilky Volvo by měl podle nepotvrzených informací v Evropě stát 155 tisíc eur, tedy téměř 4 miliony korun. Zákazníci ho však budou platit jakýmsi měsíčním předplatným a Volvo plnou cenu zveřejnilo jen proto, aby bylo od počátku prodejů jasné, kam se Polestar 1 řadí. Ve srovnání s Teslou Model S P100D je Polestar výrazně dražší, konkrétně skoro o 300 tisíc.

Volvo si dalo na přípravě nového Polestaru 1 hodně záležet a veškeré testy probíhaly za severním polárním kruhem, kde byl laděn pohon, akumulátor a také systém vektorující točivý moment. Podle představitelů Volvo je právě precizní nastavení tohoto systému mimořádně důležité, protože Polestar 1 má být autem pro řidiče. A jak dobře známo, v této oblasti Volvo nikdy dvakrát nevynikalo.

Polestar 1 se bude prodávat na 18 trzích, přičemž Volvo se rozhodlo rozšířit původně zamýšlených 12 z důvodu mimořádně velkého zájmu. Zákaznici mohou už nyní skládat depozit, který dosahuje výše 2500 eur (cca 65 tisíc Kč). A zdá se, že půjde nejspíš o horké zboží, protože ikdyž má Volvo v počátku výroby v plánu produkci nějakých 500 kusů ročně, už nyní je na 6 tisíc závazných objednávek.

Celokarbonový Polestar 1 bude pohánět 2litrový přeplňovaný čtyřválec se dvěma elektromotory na zadní nápravě. Celkový výkon systému se má dosahovat 600 koní a 1000 Nm.

 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů