Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Spekulace se potvrdily! Wankel Mazdy nebude roztáčet kola, ale vyrobí elektřinu

Naše téma
Jiří Švamberk | 02.10.2018
foto: Mazda
Mazda oficiálně potvrdila, že nabídne Wankel jako prodlužovač dojezdu.
Informace, které jsme o Wankelově motoru v podání japonské Mazdy před časem přinesli, se zakládaly na pravdě. Mazda skutečně vzkřísí rotační motor, ovšem nikoliv pod kapotou některého z nových RX modelů, ale jako prodlužovač dojezdu. Bude tak sloužit ke zvýšení celkového dojezdu některého z budoucích elektrifikovaných modelů.

Podrobnější informace Mazda ani tentokrát neprozradila, ale v tiskové zprávě uvádí, že nový rotační motor nabízí vysoký výkon a je kompatibilní s množstvím elektrických. Zajímavá je informace, která uvádí, že Mazda nový rotační motor technicky uzpůsobila tak, aby dokázal spalovat také LPG a v krizových situacích fungoval také jako zdroj elektrické energie.

Mazda plánuje dva elektricky poháněné modely. První z nich bude čistým elektromobilem, zatímco druhý by měl využívat zmiňovaného rotačního motoru jako prodlužovače dojezdu. Oba vozy by se měly objevit v roce 2020 jako první vlaštovky modelového programu značky Mazda, jejíž vize předpokládá, že v roce 2030 bude nejakých 95 procent produkce elektrifikováno a zbytek budou ryzí elektromobily.

Mazda ovšem i nadále pracuje na vylepšování spalovacích motorů řady SkyActiv, jmenovitě SkyActiv-X s kompresním zapalováním.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů