Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Po světě už jezdí přes 3 miliony elektromobilů a hybridů. Jak rostou prodeje?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 03.01.2018
dalších 13 fotek
Tesla Model 3. | foto: Tesla
Elektrifikace automobilů je na vzestupu a elektromobilů i hybridů se prodává čím dál více. Poslední čísla z průzkumů přitom uvádějí, že celosvětově už bylo prodáno přes 3 miliony vozidel, které prostě nabijete ze zástrčky. A výhledově má tento počet růst.
Průzkum webu EV Sales Blog, který se zabývá sledováním prodejů elektromobilů a hybridů po celém světě, uvádí za rok 2017 překonání rekordu jednoho milionu prodaných elektrických a hybridních vozidel celosvětově.

S připočtením let minulých poté vychází, že do konce listopadu 2017 bylo celkem prodáno přes 3,3 milionu elektromobilů a hybridů. Během jednoho roku se tak prodeje těchto vozů navýšily o celou polovinu.

Výhledově se pak očekává, že během roku 2018 prodeje zasáhne další rekord, neboť předpoklady uvádějí nárůst o 1,7 až 2 miliony do konce roku. Celkový počet by tedy mířil k hranici 5 milionů prodaných vozů.

Ve srovnání s celkovým počtem prodaných automobilů celosvětově, který stojí na hodnotě přibližně 95 milionů vozidel ročně, jde však stále o nízké číslo.

Většina velkých automobilek ale už do pár let chystá rozsáhlé doplnění svých modelových řad ve prospěch elektrifikovaných vozů. Nehledě na výrobce, kteří již v tomto směru „zelené“ modely prodávají v relativně vyšších počtech jako Nissan, Tesla nebo čínský BAIC.  

Nejsilnějším trhem s elektrickými auty je právě Čína, která podobně jako některé další země silně zvýhodňuje nákupy elektromobilů různými slevami a daňovými úlevami. Ke všemu nedávno tamní vláda zakázala výrobu a prodej 553 vozů se spalovacími motory právě kvůli jejich vysokým emisím.

Podle grafu britských novin The Guardian byly elektromobily a hybridy za uplynulý rok dále nejpopulárnější v USA a Japonsku, přičemž v Evropě vedou v prodejích Norsko, Holandsko a Velká Británie.

Graf prodejů elektromobilů a hybridů za poslední roky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů