Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na prodej je unikátní Jaguar XJR-15. Jeden z 53 vyrobených

Naše téma
Dominik Valášek | 02.01.2018
dalších 22 fotek
Jaguar XJR-15. | foto: DD Classics
Snad všichni znají supersportovní Jaguar XJ220, považovaný fanoušky automobilky za naprostou modlu. O něco méně lidí ovšem ví o jeho unikátním předchůdci, kterým byl model XJR-15. Technicky vyspělého supersportu s dvanáctiválcem se vyrobilo jen 53 kusů.
Jedno z těchto aut, navíc v poměrně unikátní kombinaci výbavy, je každopádně na prodej. Jedná se o vůz z roku 1991, který vznikl spoluprací Jaguaru a legendárního závodního týmu Tom Walkinshaw Racing.

Zajímavý na supersportu je, vzhledem k datu jeho vzniku, hlavně monokok z karbonu a kevlaru, doplněný karbonovými panely karoserie. I přes ohromný šestilitrový dvanáctiválec o výkonu 450 koní (336 kW), váží vůz jen 1062 kilogramů. Zrychlení z nuly na sto tak probíhá za 3,9 sekundy a maximálka překračuje 300 km/h.

Tento konkrétní kus je navíc vybaven příplatkovou pětistupňovou synchronizovanou převodovkou, klimatizací a koženým čalouněním, dávajícím vozu trochu komfortního nádechu.

Prapůvodně byl Jaguar importován do Německa, kde toho ale příliš nenajezdil. Od počátku svojí existence vůz natočil jen 965 kilometrů a je tedy dost možné, že se jedná o úplně poslední kus svého druhu, který lze označit za prakticky nový.

Do rodné Británie se XJR-15 vrátil v roce 2008 a prodělal zde za přispění závodního týmu Don Law Racing šest let trvající rozsáhlou revizi. Ta zahrnuje přenastavení podvozku, úpravy na řízení motoru a osazení lepší spojky. Jen tyto samotné úpravy stály majitele 98 tisíc liber, tedy v přepočtu 2,8 milionu korun.

K autu je samozřejmě kompletní dokumentace včetně několika časopisů, originální sluchátka eliminující hluk a dokonce i původní registrační značka „XJR 1S“. A cena? Ta je u londýnského prodejce DD Classics pouze na doptání. Málo to rozhodně nebude.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů