Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pět věcí o sněhových řetězech, které musíte vědět, než si je pořídíte

Naše téma
Jan Markovič | 10.02.2019
Sněhové řetězy není snadné nasadit, zejména ne na sněhu. | foto: Výrobci, archiv, wiki
Chystáte se o jarních prázdninách na hory? Možná byste kvůli bohaté sněhové nadílce měli přibalit i řetězy.
Sněhové řetězy patří v našich zeměpisných šířkách spíš k výjimečně používané výbavě. Uplatníte je prakticky jen v horských oblastech na vedlejších cestách vedoucí k vysoko položeným osadám a chatám, kde bývá na silnici obvyklá souvislá vrstva sněhu. I proto s nimi motoristé nemají příliš zkušeností. Často si tak myslí, že je stačí jen na první benzince koupit a pak v případě potřeby nasadit. Tak jednoduché to ale není. Co byste měli vědět?

1) Jaký druh vybrat
Pod pojmem „sněhové řetězy“ se nejčastěji rozumí ty klasické kovové. Prodávají se v různých cenových relacích od necelé pětistovky za neznačkový pár na benzince, po „profesionální“ řešení za tři i více tisíc korun. Rozdíl je nejen v kvalitě, ale i v jednoduchosti nasazování. Zatímco s levnými řetězy se budeme prát a po několika desítkách ujetých metrech je ještě musíme dotáhnout, dražší řešení se dokáží během jízdy samy utáhnout a na kolech drží spolehlivěji.

Sněhové řetězy


Na trhu jsou ale ještě jiná řešení. Látkové popruhy, které se na gumy jednoduše nasadí, jsou sice lákavým řešením díky své skladnosti, ale velmi rychle se opotřebují a mají mnohem horší jízdní vlastnosti než kovové. Policie by je navíc za řetězy při kontrole nemusela uznat. I v obchodech se tak často prodávají jako vyprošťovací pásy.

Bizarním řešením jsou ještě takzvané tekuté řetězy. Jde o sprej, který má řidič nastříkat na kolo a auto se pak díky tomu lépe pohybuje po sněhu. Vrstva se ale během několika ujetých metrů sjede. Toto řešení může pomoci maximálně při výjezdu ze zasněženého parkoviště. Z výše uvedeného vyplývá, že jedinou rozumnou možností jsou řetězy kovové.

2) Jak řetězy nakupovat
Pro koupi řetězů potřebujete znát rozměr pneumatiky. Dává to smysl, malé řetězy byste na kolo nenasadili a příliš velké by zase spadly. Jistě, v nouzi lze použít i o číslo větší rozměr, pokud například výbavu s sebou nemáte a pomůže vám okolojedoucí motorista. Takové řešení je dobré ale jen na vyproštění. Nenechávejte koupi na poslední chvíli, cesta na hory by se mohla prodloužit o několik zastávek na čerpacích stanicích, protože ne všude budou mít přesně ten rozměr, který potřebujete.

Sněhové řetězy


Pokud máte sportovní auto, nebo vůz s extrémně velkými disky, pak se přesvědčte, že je vůbec možné na vaše kola řetězy nasadit. Mělo by to být uvedené v návodu k vozidlu. Jde o to, že prostor mezi podběhy a pneumatikou je pak na toto řešení příliš malý. Popřípadě lze vybírat i z různých tlouštěk řetězů, tam ale není zásadní rozdíl. Tloušťka článků se pohybuje obvykle mezi 3 a 3,2 milimetry.

3) Jak a kdy řetězy nasadit? Pokračujeme v další kapitole.

 

Jak je nasadit
Není nic horšího, než poprvé v životě nasazovat řetězy za sněhové vánice na špinavé krajnici horské silnice. Komplikovanost nasazení může zaskočit i zkušeného řidiče. Stačí si udělat malý průzkum mezi známými, kteří třeba řídí i desítky let, kolikrát za život řetězy nasazovali. Zkuste je proto nejprve nasadit doma v garáži nebo na ulici, pokud vám to nejde, pak vyzkoušejte rezervu (s plnohodnotnou velikostí).

Nasazení řetězů je velmi špinavá a nepříjemná práce. Začátečník by ji měl zvládnout do 15 minut na obě kola, zkušený uživatel třeba do pěti. S každým nasazením se vám čas zkrátí. Nejtěžším úkolem je spojení obruče naslepo na vnitřní straně pneumatiky, což zaručeně rozčílí každého začátečníka. Každopádně první zkušenosti vám ukáží, že je dobré si s sebou do auta na zimu sbalit pracovní rukavice a možná ještě starou mikinu a hadr na klečení.

Sněhové řetězy


4) Kdy a kam je nasadit
V Česku je nasazení sněhových řetězů na řidiči. Obecně se předpokládá, že po nich sáhne, když před sebou spatří silnici se souvislou vrstvou sněhu vedoucí třeba do prudkého kopce. Na asfaltu se totiž řetězy velmi rychle opotřebují, navíc je s nimi možné jezdit rychlostí maximálně 50 km/h. Nasazení řetězů ale upravuje i značka C 5a s modrým podkladem, na kterém je vyobrazeno kolo se sněhovými řetězy. Za touto značkou je řidič musí nasadit vždy. Jinak může být pokutován policií až do výše 2000 korun. Značka bývá často doplněna dodatkovou tabulkou (když není přenosná), která nasazení řetězů omezuje jen při výskytu sněhu. Značka C 5b povinnost ruší.

Řidiči ale mohou řešit i dilema, kam řetězy nasadit. Prodávají se vždy v páru, tedy platí že minimálně na dvě kola. V případě vozu s pohonem předních kol to bude na přední nápravu, s pohonem zadních kol na zadní. Nesmějte se, existují i řidiči, kteří nevědí, jakou nápravu má jejich auto poháněnou.

Majitelé aut s pohonem 4x4 často řetězy obvykle nekupují. V případě, že se pro ně rozhodnou, by si měli pořídit dva páry na všechna kola. Nasazení by ale bylo pracné, stačí i jeden pár. V návodu by mělo být uvedeno, na jakou nápravu jej nasadit. Některé systémy pohonu všech kol vyžadují výjimečně umístění na zadní kola, obvykle je to ale na přední.

Sněhové řetězy


5) Jak se o ně starat
Když projedete zasněžený úsek a řetězy sundáte, což také není nejlehčí práce, rozhodně je hned nevracejte zpátky do krabice. Bohužel, je lepší je dát na volno do kufru a ušpinit si svá zavazadla, v uzavřené krabici byste ne ně zapomněli a za pár let našli jen rezavé haraburdí. Řetězy je dobré doma opláchnout teplou vodou, zkontrolovat jejich opotřebení, vysušit a pak teprve uložit.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů