Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Špindlerův Mlýn zpoplatní noční parkování. U lanovek bude stát tisícovku za noc

Naše téma
Jan Braun | 31.12.2023
Ve Špindlerově Mlýně se bude platit od 16. ledna 2024 za parkování v nočních hodinách na městských parkovištích. | foto: Město Špindlerův Mlýn
Lyžaři si ve Špindlerově Mlýně od poloviny ledna připlatí za parkování. Na městských parkovištích u lanové dráhy Hromovka a lanovky Medvědín bude nově zpoplatněno parkování přes noc. Noční stání se počítá od půlnoci do šesté hodiny ráno. Novinka začne platit od 16. ledna. 
Parkování osobních aut na ploše P1 u Labské přehrady bude stát 100 korun na den, za obytné vozy se tam bude platit 500 korun za den. Parkoviště P2 Hromovka a P3 Medvědín budou nově zpoplatněny částkou 1000 korun za noc. Špindlerův Mlýn zavede novinku od 16. ledna a spolu s tím i systém kontrol.

Důvod zpoplatnění parkování přes noc je jednoduchý: parkoviště se budou snadněji udržovat a uklízet. Vedení města také očekává zlepšení průjezdnosti. Podle starosty Špindlerova Mlýna Martina Jandury se pracovníci údržby dlouhodobě potýkají s vozidly parkujícími na odstavných parkovacích plochách přes zákaz i v noci, což negativně ovlivňuje kvalitu údržby a kapacitu ploch.

Akce Špindl SkiOpening zahájila lyžařskou sezonu ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně:

„Cílem změn je zjednodušit a zkvalitnit údržbu parkovišť a zajistit maximum míst pro lyžaře a návštěvníky, kteří ráno do města přijíždějí,“ řekl Martin Jandura. „Věříme, že nový systém bude funkční a přinese zlepšení místním i hostům. Slibujeme si, že dojde k uvolnění některých ulic jako třeba Okružní a přesunu části vozidel z parkingu na Medvědíně na P1,“ dodal Jandura.

Se spuštěním moderního systému jsou spojeny také vyšší provozní náklady. „Aktuálně spolu se službami města finalizujeme třeba podobu call centra, které musí být dostupné non-stop pro případ ztráty parkovacího lístku, poruchy nebo jiné pomoci na dálku,“ dodal starosta.

Nový systém na parkovištích je vybaven senzory. Ty snímají SPZ vozidla při příjezdu. V případě denního parkování, od 6 do půlnoci, pak systém automaticky nechává vozidlo vyjet, v případě nočního parkingu vyžaduje platbu. Na zpoplatněné ploše P1 také vyhodnotí, zda jde o osobní vozidlo nebo obytné auto, a podle toho určí správný tarif. Zaplatit je možné nejen mincemi a bankovkami, ale také platební kartou.

Pro trvale žijící obyvatele, podnikatele a provozovatele ubytovacích zařízení s nedostatečným počtem parkovacích míst nabídne město sezonní zimní parkovací karty na parkoviště P1 za 2500 korun na sezonu. 

Ve Špindlerově Mlýně v sezoně jezdí bezplatné skibusy, a to v hodinových intervalech po celém středisku, od Labské, přes Bedřichov až po Svatý Petr a Medvědín. „Pro místní i pro lyžaře a další návštěvníky jsou skibusy zdarma. Možná nejde o tak pohodlnou dopravu z hotelu pod sjezdovku, jako osobním autem, ale právě k nám lidé přijíždějí za čerstvým vzduchem a za pohybem na něm, a stále více jich zvažuje i aspekt udržitelnosti. Nechce generovat zbytečně vysokou uhlíkovou stopu a volí hromadnou dopravu. A to nás těší,“ uvedl Martin Jandura.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů