Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Milion kilometrů bez nehody. V Hradci ocenili zasloužilé řidiče hromadné dopravy

Naše téma
Jiří Fremuth | 29.12.2023
Ocenění hradeckých řidičů "milionářů". | foto: Deník/Jiří Fremuth
Jestliže řidič nebourá dvacet let, je to umělec. S těmito slovy předával šéf dopravního podniku Zdeněk Abraham ocenění hned třem řidičům městské hromadné dopravy v Hradci Králové. U šoférů MHD se za každý rok započítává 50 tisíc kilometrů, což znamená, že ocenění pánové za sebou mají milion kilometrů bez nehody. 
Dodpravní podnik ocenil Milana Eliáše, Jana Kroupu a Oldřich Stránského. Všichni tři vozí Hradečany dvacet let bez toho, že by zavinili nehodu. „Pro naše šoféry je to určitá řidičská čest, že dokázali v dnešním provozu nebourat. A pro nás to má také výhody," uvedl Zdeněk Abraham s tím, že díky tomu mají například nižší pojistku. 

"Počet nehod našich řidičů by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Nebo jsou zaviněné třeba tím, že našemu vozu někdo do cesty vjede z vedlejší ulice a řidič musí prudce brzdit, a pak se může stát, že třeba upadne cestující a zraní se,“ dodává Zdeněk Abraham.

Ocenění řidičů Dopravního podniku Hradec Králové:

Oldřich Stránský vozí lidi po Hradci Králové rovných 20 let. „Práce mě baví, člověk si prostě někdy řekne, že si jde zajezdit. Někdy se ale nechce ráno vstávat, ale každá práce má něco. Nemáme pravidelnou pracovní dobu, asi proto se sem příliš lidi nehrnou,“ uvažuje 64letý muž. Ačkoliv už je důchodu, stále jezdí na plný úvazek za volantem kloubových trolejbusů především na linkách číslo 1 a 2.

„Dopravní situace v Hradci nevypadá vůbec růžově. Chce to pevné nervy. Když jsem začínal, tak sobotní a nedělní služba byly pohoda. Dneska je furt plná silnice, doprava je mnohem intenzivnější, je to náročnější,“ srovnává provoz před 20 lety s tím současným. Na druhou stranu jsou dnešní vozy modernější a komfortnější.

„Je to nebe a dudy, když to srovnám s tím, na čem začínal. To nám padaly klacky, budili jsme výhybky nohama pedálem. Dnes na to máme tlačítko, vozy jsou klimatizované, ale když jsou v létě třicítky, tak je nám stále vedro, ale je to lepší, než to bylo,“ srovnává Oldřich Stránský.

Lidi vozí rád. V poslední době jim často také radí, jak obsluhovat nový odbavovací systém. „Občas si stěžují, že máme zpoždění, ale jezdíme, jak nám provoz dovolí,“ krčí rameny usměvavý muž. Větší konflikt s cestujícími si nepamatuje: „Mám radost, když mě cestující pozdraví, poděkuje za dobrou jízdu a to ostatní vem čert.“

Přestože tráví za volantem celou pracovní dobu, rád přesedne do svého osobního auta. Ve volném času tak jezdí s přítelkyní autem na výlety po hradech a zámcích nebo se vydá na horkou túru. A co by vzkázal šoférům osobních aut? „Aby nás respektovali. Jedou sami, ale my vezeme i víc než sto lidí. A musíme je dovézt bezpečně a načas. A ať nás pouští ze zastávek, když dáme blinkr,“ připomíná silniční pravidla Oldřich Stránský.

Dopravní podnik bojuje s nedostatkem řidičů už dlouho. „Dnes můžeme říct, že máme skoro plný stav. Ale nesmíme zapomenout, že máme 34 jezdících důchodců, kteří jezdí brigádně a bez nich bychom to opravdu nezvládli,“ připomíná Zdeněk Abraham. Příští rok nám má hradeckému dopravnímu podniku odejít do důchodu asi 13 řidičů a místo nich budeme muset najít nové.

Dopravní podnik oceňuje řidiče každoročně. Třeba loni jich bylo sedm a někteří už měly na pomyslném tachometru natočené dva miliony kilometrů bez zaviněné nehody.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů