Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ohlédnutí za automobilovým rokem 2018. Tohle byly nejvýznamnější události:

Naše téma
Radek Pecák | 29.12.2018
dalších 6 fotek
TVR se zatím ještě nevyrábí. Ale bude | foto: TVR
I když to běžným motoristům možná tak nepřijde, hybatelem událostí v automobilovém světě byly letos emisní normy pro homologaci nových vozidel. Jak ty, které začaly platit již letos, tak ty budoucí....
LEDEN

Hned zkraje roku 2018, přesně 14. ledna, zemřela ve věku 86 let legenda motorsportu Dan Gurney. Tento charismatický jezdec dokázal vítězit ve formuli 1, Le Mans i NASCAR a v IndyCar byl blízko triumfu v legendárním závodě 500 mil Indianapolis. Fanouškům motorsportu však nejvíce utkvěl v paměti, když na podesáté zvítězil ve slavném závodě 24h Le Mans a začal kolem sebe z radosti stříkat šampaňským.

ÚNOR

Španělská automobilka Seat oznámila, že příští sportovně orientované vozy bude prodávat ve speciálních autosalonech zbrusu nové značky Cupra. Prvním modelem, který lze koupit, se stala Cupra Ateca. Paradoxně jde o automobilech, který se vyrábí v závodě mladoboleslavská automobilky v Kvasinách. Cupra je tak se svými třemi stovkami koní nejsilnějším vozem, který v současnosti vzniká na území České republiky.

BŘEZEN

Volvo XC40 bylo během ženevského autosalonu vyhlášeno Autem roku. Nejmenší z rodiny SUV švédsko-čínské automobilky vystřídalo na trůnu Peugeot 308.

DUBEN

V Evropské unii přibyla výrobcům automobilů povinnost vybavovat nově homologované automobily systémem tísňového volání e-call. Příslušné červené tlačítko s telefonekm může posádka vozu v nouzi aktivovat sama, případně to udělá automobil nezávisle. Podmínkou je, že došlo k nehodě, při které byly aktivovány airbagy. Dispečerům záchranných služeb tak odejde zprávy udávající polohu vozu, jeho typ a početobsazených sedaček.

KVĚTEN

Do stále populárnější kategorie SUV se pustila značka, od které by to před pár lety ještě nikdo nečekal. Rolls-Royce představil model Cullinan s délkou 5341 mm poháněný královským dvanáctiválcem o objemu 6,75 litru, který dosahuje výkonu 420 kW. To, že nejde o jen tak ledajaký vůz, naznačuje i platforma, na které stojí. Jmenuje se „architektura luxusu“. Že jde o jedno z nejdražších SUV světa je pak asi samozřejmostí.

ČERVEN 

Pětapadesátiletý šéf automobilky Audi Rupert Stadler skončil ve vězení. Policie ho zatkla na základě obvinění z podvodu, protože údajně věděl o tom, že jeho automobilka prodává zákazníkům auta s upraveným softwarem kvůli manipulaci s měřením emisí oxidu dusíku. Ve vazbě zůstal tak dlouho, že ho v říjnu Audi muselo propustit. Stadlera prozatím nahradil šéf prodeje Abraham Schot.

ČERVENEC

Znovuzrozená sportovní značka TVR letos v Goodwoodu v rámci Festivalu rychlosti konečně představila sériovou podobu nového modelu se starým názvem Griffith. A co je na představení sportovního vozu tak výjimečného? V dnešní době nejrůznějších restrikcí si TVR ponechalo svou nekonformní tvář a vyrobilo sportovní automobil staré školy – velkoobjemový atmosférický motor spřažený s manuální převodovkou, samosvorem a kompletně vypínatelnou stabilizací. To už se dnes opravdu často nevidí.  

SRPEN

Jeden z nejslavnějších automobilových designérů - Giorgetto Giuggiaro slavil letos kulatiny. Muž, který dostal v roce 1999 ocenění Automobilový designér století a v roce 2002 byl uveden do Automobilové síně slávy, stojí za celou řadou zajímavých aut. Mezi jeho nejslavnější počiny patří například první Volkswagen Golf z roku 1974, Lotus Espirt S1, celá řada vozů Maserati a Fiat, nebo Audi 80 a BMW 3200 CS. Kromě aut a několika motocyklů navrhl také design fotoaparátů Nikon a zbraní značky Beretta.

ZÁŘÍ

Od prvního záři nesměly automobilky na evropském trhu prodávat nová auta, která neprošla přísnějšími zkouškami WLTP a nesplnila tak novou emisní normu Euro 6c. Právě náročnější zkoušky znamenaly, že výrobci museli do laboratoří poslat znovu všechny své vozy. Někteří to nestihli a tak museli na čas z ceníků vypustit některé motorizace, nebo jejich prodej rovnou v Evropě ukončit. Pro výrobce to byl tvrdý zásah, který se projevil na viditelném poklesu prodejů. Již předtím řada automobilek oznámila, že s diesely již v budoucnosti vůbec nepočítá. Například Toyota, koncern FCA, Porsche, Nissan, Subaru, Peugeot a Renault.

ŘÍJEN

Na čerpacích stanicích se motoristí začali setkávat s novými nálepkami na stojanech a tankovacích pistolích. V celé Evropské unii je nyní sjednoceno značení pro benzin, naftu a alternativní paliva. Benzin je vždy označen kolečkem, ve kterém se nachází písmeno E (Etanol) a podíl této biosložky v celkovém složení. Nejčastější tak bude u nás E5. Nafta je zase označena čtvercem a písmenem B (biodiesel). Nyní se v Česku obvykle tankuje nafta B7. Ve stejném měsíci se také sjednotila podoba záchranářské uličky se zvyklostmi v zahraničí. Nyní tak musí doleva uhýbat řidiči v nejlevějším pruhu a ostatní doprava.

LISTOPAD

Vláda České republiky schválila půlmiardovou podporu německé automobilce BMW. Ta v areálu bývalého uhelného dolu severně od Sokolova vybuduje polygon pro vývoj a testování autonomních vozidel. BMW sama investuje během sedmi let 2,5 miliardy a zaměstná zde 250 lidí. Stavební povolení by mělo být vydáno během nastávajícího roku a brzy poté se začne stavět.

PROSINEC

V samém závěra roku naplno propukla aféra týkající se šéfa automobilové aliance Renault-Nissan-Mitsubishi Carlose Ghosna. V Japonsku ho obvinili, že zneužíval firemní prostředky pro své potřeby. Ghosn sje brazilským rodákem, má však libanonské předky a francouzské občanství. Nejprve byl zaměstnán ve francouzském výrobci pneumatik Michelin, pak nastoupil do Renaultu. Ve vedení Nissanu je od roku 1999, když Renault v japonské automobilce koupil kontrolní podíl.

Na portréty osobností zmíněných v tomto přehledu a fotografie popisovaných aut se podívejte do naší fotogalerie:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů