Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda slaví: Od mopedu přes formuli 1 k humanoidnímu robotu a proudovému letadlu

Naše téma
Jiří Švamberk | 03.10.2018
dalších 42 fotek
foto: Honda
70. let značky Honda v obrazech.
Mladý Soichiro Honda se nikdy nebál snít a jeho odvaha lidstvu dala několik legendárních strojů, díky kterým se tento japonský konstruktér a vizionář nesmazatelně zapsal do povědomí nejen automobilových nadšenců.

Příběh značky Honda započal před 70 let v roce 1948. Ovšem než se tak stalo, musel Honda projít velký kus cesty.

Mladý Honda se vždy zajímal o automobily a pracoval jako mechanik v dílně Art Shokai, kde ladil motory a sám s nimi závodil. V roce 1937 zakládá firmu Tokai Seiki a začíná s výrobou pístních kroužků. Prvotní neúspěchy Hondu neodradily, díky čemuž získává kontrakt od Toyoty. Krátce nato však o kontrakt přichází, protože jeho výrobky podle Toyoty nedosahují požadované kvality. Ani to však Hondu nezastavuje a po letech strávených na technicky zaměřené škole, kde nezískal kýžený titul, a několika štacích po japonských kovoobráběcích firmách s cílem lépe porozumět výrobním procesům Toyoty, se konečně dostává do stádia, kdy je schopen pístní kroužky schopen vyrábět v požadované kvalitě. Píše se rok 1941 a Honda používá automatizovaný proces, který zvládnou i nekvalifikovaní pracovníci.

Během druhé světové války Honda  podstupuje 40% podíl své firmy Toyotě a podílí se na rozbíhání automatizované výroby u dalších firem, které se zabývají výrobou dílů pro letadla, zejména vrtulí. Díky tomu si Honda získal mnoho dobrých známostí, které zúročí po skončení války.

Hondova společnost je v roce 1944 zničena bombovým náletem, další část k zemi posílá zemětřesení v roce 1945. Zbytek z dílen Honda prodává automobilce Toyota a získané peníze investuje do založení technického výzkumného institutu Honda Technical Research Institute v říjnu 1946.

Honda začíná doslova od píky, respektive s 12 zaměstnanci, kteří staví dvoutaktní motocykly s motorem Tohatsu. Když motory dojdou, Honda neváhá a navrhne jejich kopii, kterou pak ve své malé dílně s ostatními montuje. Vzniká tak první Honda A-Type.

V roce 1949 Honda svou dílnu likviduje a za utržené peníze zakládá Honda Motor Co., Ltd. Ve stejnou dobu najímá inženýra Kihachira Kawashimu a Takea Fujisawu, který se etabluje v oblasti marketingu. Společnými silami tak rozjíždějí značku Honda, jak jí známe dnes.

V naší rozsáhlé komentované galerii se dozvíte bližší informace k stěžejním produktům Honda za sedm desítek let existence.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů