Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Hyundai Kona je konečně venku. Bude i s pohonem 4x4

Naše téma
Daniel Fuglevič | 13.06.2017
dalších 15 fotek
Hyundai Kona. | foto: Hyundai
Po nekonečném postupném odhalování Hyundai konečně oficiálně představuje své nové malé SUV Kona. Přináší odvážný design, přehršel nových technologií a bude dostupné i s pohonem 4x4.
Kona chce konkurovat Nissanu Juke, Toyotě C-HR, Hondě HR-V nebo Jeepu Renegade. Rozměrově totiž spadá přesně do této kategorie malých SUV. Na délku měří 4 65 mm, na šířku 1800 mm a na výšku 1550 mm. Rozvor je dlouhý 2600 mm. Novou platformu pak sdílí s připravovaným sourozencem Kia Stonic.

O vcelku odvážném designu Kony jsme již nějakou dobu věděli, takže nové fotografie jen potvrzují, že korejská automobilka zde opustila konvenční design svých modelů a přináší zcela nové prvky.

Především příď zaujme, a to díky zvláštnímu pojetí světel. Malé SUV totiž dostalo dělené světlomety, tedy řešení, které známé například z moderních "esúvéček" značky Škoda nebo ještě dříve z Citroënů - třeba z modelu C4 Cactus.

Rozdělené světlomety nabízí i záď, kde vidíme jednak úzké svítilny pod zadním oknem, ale také "lampy" v rozích kousek nad nárazníkem. Bez zajímavosti není, že podobně výrazný design mají nabídnout i další vozy značky.

Bezpečnost i zábava uvnitř
Interiér se ovšem drží mnohem zavedenějších designových postupů, přestože má mít uvnitř barevně lakované kontrastní prvky. Oficiální fotografie vnitřku si však Hyundai zatím nechává pro sebe.

Uvnitř ale Kona sází hlavně na nové technologie. Infotainment systém je kompatibilní s platformami Apple Car Play a Android Auto, má podporu 4G internetu, umí přehrávat HD rádio, promítat obraz zadní parkovací kamery a to vše na pěti, sedmi či osmipalcovém displeji dle výbavy.

Poprvé v tomto segmentu se zde objevuje i bezdrátové nabíjení vašeho smartphonu, zatímco auto vám dá nakonec vědět, kdy je mobil plně nabitý, nebo vás upozorní, že vystupujete z vozu bez něj.

Kromě kombinovaného head-up displeje dále Kona pokračuje v trendu armády bezpečnostních systémů, mezi které patří třeba funkce předcházení kolizi před vozem i za ním, systém udržování jízdy v pruhu, automatické ztlumování dálkových světel a systém hlídání mrtvého úhlu.

Díky dělitelným a sklopitelným zadním sedačkám do rovné podlahy má Kona zajistit jednoduché převážení například kola nebo golfových holí. Objem zavazadlového prostoru je standardně 361 litrů, při sklopených zadních sedačkách pak 1143 litrů.

Jaké nabídne motory?
Pod kapotou můžeme očekávat dvoulitrový atmosférický čtyřválec o výkonu 149 koní (110 kW) společně s šestistupňovou automatickou převodovkou (tato motorizace ale s velkou pravděpodobností nebude určena pro Evropu) a dále přeplňovanou šestnáctistovku o výkonu 177 koní (130 kW), která bude používat sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovku.

Mezí další motorizace bude patřit litrový přeplňovaný tříválec se 120 koňmi (88 kW) a s manuální šestistupňovou skříní a podle všeho i několik variant 1,6litrového dieselu s prozatím nespecifikovanými výkony.

Zajímavé také je, že Kona v prodeji jak s pohonem přední nápravy, tak čtyřkolkou.

V Jižní Koreji se mohou na novinku zájemci vrhnout už tento měsíc, v Evropě si však na start prodeje budeme muset počkat až do druhé poloviny roku. Tehdy budou pravděpodobně zveřejněny i oficiální ceny.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů