Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Novinky Toyoty pro rok 2021: Velké "americké" SUV, luxusnější verze pick-upu....

Naše téma
Radek Pecák | 03.11.2020
dalších 14 fotek
Toyota Highlander | foto: Toyota
Letos Toyota v Evropě velké úsilí zaměřila na malý městský vůz Yaris, příští rok budou naopak mezi jejími novinkami hlavně pořádné "chlapské" vozy.
Již od roku 2000 nabízí největší asijská automobilka Toyota zákazníkům také SUV Highlander. Ovšem ti na evropském kontinentu byli o tento model ochuzeni. To se změní příští rok.

Vůz sice sdílí podvozkovou platformu s modelem RAV-4, ale v modelovém portfoliu zaujme místo mezi tímto tradičním představitelem automobilů kategorie SUV a terénním Land Cruiserem. Na podobu vozu a na další novinky Toyoty se můžete podívat do fotogalerie u článku.

Rozhodně se tak nejedná o žádného "drobka" - na délku měří vůz 495 centimetrů a v interiéru půjde převážet až sedm lidí. Pokud zůstanou poslední dvě sedačky sklopené, tak půjde využít objem zavazadlového prostoru 658 litrů.

Auto, jehož základní cena v Česku činí 1,4 miliónu korun, se bude nabízet pouze s jedním typem pohonného ústrojí. Pod kapotu inženýři Toyoty instalovali hybridní systém, který tvoří zážehový čtyřválec 2,5 litru a dva elektromotory. Ten u zadní nápravy z automobilu "dělá" čtyřkolku. Výkon soustrojí činí 224 koňských sil.

Luxusnější Hilux a upravený Land Cruiser
Hned od počátku roku začne rovněž tuzemské zastoupení nabízet inovovaný model Land Cruiser. Designové úpravy jsou v případě této legendy spíše zanedbatelné. Podstatnější je vylepšení dieselového čtyřválce s objemem 2,8 litru. Ten nyní poskytuje maximální výkon 150 kW (204 koní) a nejvyšší točivý moment 500 Nm. Dosud byl výkon o 27 koní a točivý moment o 50 Nm nižší. To je příčinou zlepšení akcelerace (z nuly na sto teď za 9,9 sekundy).

Přesto má automobil o sedm desetin litru nižší spotřebu. Nyní mu má na ujetí stokilometrové vzdálenosti stačit rovných sedm litrů. Dalšími novinkami jsou například modernizovaný multimediální systém a další várka bezpečnostních asistenčních systémů. Vše více představíme po absolvování redakčního testu.

Také jeden z nejdůležitějších světových pick-upů Hilux nyní dostane stejný motor jako výše zmíněný Land Cruiser. Pro ty, kteří si tento automobil nekupují proto, že s ním budou přepravovat stavební materiál do horských oblastí, ale spíše ho využijí pro příjemné trávení volného času, značka teď nabídne novou variantu Invincible, kde se daleko více dbá o vizuální styl. Bohatá je rovněž výbava.

I běžné verze modernizovaného provedení ovšem půjdou od dosavadní velmi dobře rozpoznat. Kompletně přepracovaná totiž byla celá příď. Z oblasti techniky je třeba zmínit instalaci elektronického zařízení, které u vozů s pohonem pouze zadních kol nahrazuje funkci samosvorného diferenciálu. Hilux rovněž získal nové odpružení, které má vylepšit jízdní vlastnosti při pohybu na asfaltových či betonových cestách.

A co ještě přijde?
Poprvé se objeví druhá karosářská verze řady Yaris. Model Yaris Cross je dlouhý 418 centimetrů a zařadí se "pod" C-HR. Oproti "silničnímu" Yarisu dostane o tři centimetry zvětšenou světlou výšku a možnost pohonu všech kol. Ten zajišťuje elektromotor přidaný k zadní nápravě.

Opravdovým bonbonkem se pak stane Yaris GR. Stane suverénně nejvýkonnějším autem ve velikosti malých městských hatchbacků. Nabídne k využití 261 koní a 360 Nm točivého momentu, přičemž auto má poháněno všechna čtyři kola. Motor je zbrusu nový a jeho tvůrci využili řadu nových prvků - například chlazení pístů pomocí olejových trysek.

Velká část karosérie je zhotovena z hliníku. Systém pohonu všech kol umožňuje rozdělovat poměr točivého momentu mezi přední a zadní nápravu v souladu s poždadavky řidiče. Auto již má českou cenovku - přijde nejméně na 899 000 Kč.

V samém závěru roku 2021 by se mělo odehrát představení nové generace minivozu z Kolínu. Tedy nástupce současné Toyoty Aygo. Zřejmě již nepůjde o klasický hatchback, ale malý crossover.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů