Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Plány Toyoty s továrnou u Kolína: Nový sortiment přijde v roce 2022

Naše téma
Radek Pecák | 26.09.2020
dalších 49 fotek
Vozy na kontrole kvality v kolínské továrny TPCA | foto: TPCA
Příští rok se stane pro automobilku, která už od roku 2005 funguje v průmyslové zóně v Ovčárech u Kolíně, novým milníkem v její historii.
Zatím ve dvou generacích vznikly automobily Peuegot 107/108, Citroën C1 a Toyota Aygo. Ve třetí generaci bude z těchto tří minivozů existovat pouze posledně jmenovaný model japonské značky. 

"Peugeot a Citroën se rozhodly nabízet malé automobily v elektrickém provedení, zatímco my hodláme dále nabízet levný malý vůz, což by v případě elektromobilu nebylo možné," uvedl v rozhovoru pro Deník a Automix.cz dobře informovaný manažer Toyoty, který ovšem není v tomto smyslu oprávněn poskytovat vyjádření novinářům.

Současné Peugeoty 108 a Citroëny C1 tedy budou sjíždět z výrobního pásu automobilky TPCA v Ovčárech u Kolína ještě příští rok, pak zde jejich montáž ukončí. Na to, jak výroba probíhá nyní, se můžete podívat do naší fotogalerie.

V roce 2022 pak Toyota představí třetí generaci svého Ayga. Podle informací redakcí Automix.cz a Deník se ovšem již nebude jednat o hatchback, nýbrž o malý automobil s karosérií typu SUV. Jeho design i cena jsou zatím přísně tajné.

Toyota bude investovat i do areálu
Mezitím, již příští rok, se do výroby v této továrně zavede druhý model Toyoty. Tím je nová generace vozu Yaris, což je pro největší asijskou automobilku nejdůležitější evropský model. Kromě Kolína se stále bude montovat také ve Francii. "Zde zpočátku půjde o verze se spalovacími motory, později naběhne rovněž montáž hybridní varianty," informoval ředitel tuzemského zastoupení Toyoty Martin Peleška.

Tento model, který se samozřejmě skládá z více dílů než současně produkované minivozy, si vyžádá také investice do areálu TPCA. Podle dřívějších informací by mělo jí o zhruba 180 milionů eur. Vzniknou také tři nové budovy a počítá se rovněž s náborem nových zaměstnanců a rozjezdem třetí výrobní směny.

Od roku 2005 se v továrně TPCA vyrobilo již zhruba 3,7 milionu automobilů. Společnost zaměstnává přibližně 2,5 tisíce pracovníků.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů