Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová SUV pro rok 2022: Kalendárium příjezdu těch "neelektrických"

Naše téma
Radek Pecák | 26.12.2021
dalších 17 fotek
Velká část SUV jsou spíše stylová rodinná auta, než vozy do terénu | foto: VW
V příštím roce vstoupí na tuzemský trh s novými auty více než dvě desítky nových nebo modernizovaných sportovně-užitkových vozů. Zjišťovali jsme, ve kterých měsících začnou být k mání.
Prakticky každá automobilová značka, která má oficiální zastoupení v České republice, nabízí svým zákazníkům hned několik typů SUV. Například Volkswagen jich dosud ve svých autosalonech vystavoval pět. A to ještě nepočítáme elektrické ID.4 a ID.5. Přesto k nim hned na počátku roku 2022 přidá další. Totéž učiní například japonská Mazda. Příval novinek, mezi které jsme tentokrát nezařadili ty s plně elektrickým pohonem, započne hned v samém úvodu roku:

Na všechny dosud odtajněné vozy se můžete podívat do naší fotogalerie.

Leden a únor:
Na český trh oficiálně vstoupí nová generace Hondy HR-V. Tento vůz s tvary podle nového designového stylu japonské značky pohání ve většině jízdních situacích elektromotor, pro který však elektřinu vyrábí klasický spalovací agregát.

Volkswagen si připravil zbrusu nový model, což je menší SUV se zadní partií ve stylu kupé. Jmenuje se Taigo a jeho cenovka startuje kousek pod úrovní půl milionu korun. Kia pak chce zaujmout novou generací na Slovensku vyráběného modelu Sportage. Po stránce jízdních vlastností i výbavy tento vůz opravdu znatelně vyspěl.

Subaru začne dovážet modernizované provedení Forestera, který má jednak změněnou přední partii a jednak vylepšený bezpečnostní sytém EyeSight, tak také pohon všech kol. Lexus zahájí prodej nové generace NX, což je nejprodávanější model této japonské prémiové značky na našem trhu.

V únoru se dostaví modernizované provedení většího SUV Mazda CX-5.

Březen a duben:
Z továrny Toyoty v Ovčárech u Kolína začne vyjíždět za zákazníky zbrusu nové Aygo X, což je nástupce minivozů, které se zde vyráběly. Ovšem tentokrát model povyroste a navíc dostane offroadové vzezření.

Tuzemská Škoda dodá zákazníkům první kusy modernizovaného Karoqu, což je prostřední z jejích tří nabízených SUV. Změnila se maska chladiče, světlomety a rovněž interiér. Zákazník bude moci nadále volit také dieselové motory a pohon všech kol.

Podobné změny se týkají také modernizovaného Volkswagen T-Roc, který i nadále bude mít opravdu rychlou verzi R. Zákazníci největší světové automobilky Toyota se dočkají nové verze Adventure pro vůz RAV4 a Opel přiveze modernizovaný Grandland.

Opravdu velkou šanci zapsat se do prodejních statistik bude mít nový typ Dacie - Jogger. Lze sice pochybovat, zda se jedná o pravověrné SUV, ovšem offroadový vzhled u tohoto levného sedmimístného auta k mání bude.

Květen a červen:
Citroën začne prodávat nový model C5X, což je ovšem spíše crossover než SUV. Zajímavá určitě bude nová Mazda CX-60. Půjde o větší model, než je současná CX-5 a zřejmě do ní bude možné objednat také třetí řadu sedaček.

Suzuki připraví nový typ hybridního pohonu jednak pro zbrusu nový S-Cross, tak pro stávající typ Vitara. Podobnou úpravu chystá také Nissan pro Qashqai. Ovšem tentokrát bude řešení pohonu ve stylu výše zmiňované Hondy HR-V.

Léto:
Zde už se seznam určitě rozšíří o další novinky, které se představí teprve v prvních týdnech nastávajícího roku. Zatím je potvrzený například příjezd dlouho očekávané Alfy Romeo Tonale. Z USA pak dorazí poměrně luxusní SUV značky Jeep s tradičním jménem Grand Cherokee.

Dvě novinky má na toto období připravené Kia. Nová generace Nira dostane jak hybridní, tak rovněž plug-in hybridní a čistě elektrrický pohon. Navíc se v Žilině začne montovat modernizovaný XCeed, čímž řada Ceed dospěje do finální fáze své modernizace.

Podzim:
Ještě větším vozem, než je zmiňovaná CX-60, bude nová Mazda CX-80. Dále se lze těšit na nový Renault Austral, který nahrazuje v portfoliu francouzské automobilky model Kadjar.

Nissan hodlá začít nabízet novou generaci vozu X-Trail. Pod kapotou bude pracovat stejné ústrojí e-Power jako ve výše uvedeném typu Qashqai.

Dalším novým crossoverem u Toyoty se stane Corolla Cross.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů