Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová Kia cee'd se ukáže už v únoru. Jak bude vypadat?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 31.01.2018
další 3 fotky
Koncept Kia Procee\'d. | foto: Kia
Současná druhá generace Kie cee'd se prodává už od roku 2012, na odhalení zbrusu nového provedení populárního modelu je tedy nejvyšší čas. Dali jsme proto dohromady informace, co lze od chystané korejské novinky očekávat.
Kia cee'd je u nás vcelku oblíbeným modelem se slušnými prodejními čísly a podobně je tomu rovněž u sousedů na Slovensku, kde se ke všemu cee'd v Žilině i vyrábí. Nynější generace je však na trhu už dlouhou dobu, takže oči zájemců pomalu směřují k očekávanému nástupci.

Jak bude vypadat?
Po úžasném konceptu Proceed (viz galerie níže), který nám Kia ukázala minulý rok na autosalonu ve Frankfurtu, se musíme pochopitelně vrátit nohama na zem. Ačkoliv měl Proceed ukazovat designový směr nového cee'du, produkční verze bude pochopitelně o dost umírněnější.

dalších 10 fotek
Na veřejnost se už totiž dříve dostaly fotky nemaskovaného hatchbacku, který vypadá přece jen poněkud fádněji. Jak se můžete přesvědčit níže, design nového cee'du navazuje na sportovně střižený model Stinger. Vepředu nechybí známé podlouhlé světlomety s LED denním svícením nebo upravená mřížka chladiče, kterou dnes Kia nazývá „tygřím nosem“. Taktéž u zadních světel se počítá s použitím LED diod.

další 2 fotky
Chystá se shooting brake i crossover
Další věc, na kterou dřívější koncept Proceed poukazoval, pak byla i menší reorganizace karosářských verzí cee'du. Doopravdy bychom se totiž měli dočkat jakéhosi shooting brakeu nebo luxusněji vypadajícího kombíku, který by doplnil řadu standardního hatchbacku a snad i praktického kombi SW.

Jak už však bylo dříve potvrzeno, třídveřovou verzi Pro_cee'd již Kia vyrábět neplánuje, neboť v celkových prodejích zahrnovala jen mizivé procento. Namísto něj chce značka do modelové řady dosadit nový crossover, tedy respektive cee'd na lehce zvýšeném podvozku a s ochrannými plasty na karoserii.

Už nyní je více než čtvrtina celkových prodejů značky Kia tvořena zástupci SUV segmentu a právě nový přírůstek, který by doplnil model Sportage, by měl čísla dále zvednout.

V interiéru zřejmě „tablet“
Dle prvních informací bude design interiéru nového cee'du vycházet ze sesterského Hyundaie i30. Zabudovanou obrazovku infotainmentu pak má dle posledního trendu automobilek nahradit dotykový displej „trčící“ z palubní desky. Zřejmě podobně, jako to má právě i30.

Na druhou stranu však chce Kia udržet interiér cee'du praktický, s velkým počtem odkládacích prostorů a přihrádek. Nějakou revoluci bychom ale neočekávali.

Možná s hybridní technikou
Pod kapotou se větších novinek asi nedočkáme a Kia pojede ve směru zavedených  motorizací. Základem tak bude pravděpodobně litrový tříválec o výkonu kolem 120 koní (88 kW) a následovat ho bude čtyřválec 1,4 litru s výkonem asi 140 koní (103 kW). V nabídce nebude chybět ani naftová šestnáctistovka o výkonu kolem 136 koní (100 kW).

Mezi převodovkami pak bude v závislosti na motorizacích dostupná klasická manuální šestistupňová nebo automatická sedmistupňová převodovka.

Mluví se ovšem o tom, že cee'd bude minimálně s některými motorizacemi fungovat i jako mild-hybrid, díky využití stále populárnějšího 48voltového elektrického systému. Ten samozřejmě spalovacímu motoru lehce uleví a zajistí tak nižší spotřebu paliva i tvorbu emisí.

Dočkáme se ostré verze?
Jednou ze spekulací je i vytvoření cee'du ve formě hot hatche, který by podobně jako Hyundai i30 N používal přeplňovaný dvoulitrový motor. Ten pod kapotou i30 N produkuje až 275 koní (202 kW).

Otázkou však je, zda by měl někdo o další korejský hot hatch vůbec zájem a jestli by koneckonců „nelezl do zelí“ právě mateřskému Hyundaii.

Odhalení proběhne v Ženevě
Nová Kia cee'd už má naplánovanou premiéru pro veřejnost na březnovém autosalonu v Ženevě, poprvé ji ale spatříme už v únoru.

O ceně novinky je zatím těžké mluvit. Je však nepravděpodobné, že by Kia nějak radikálně změnila svoji cenovou filosofii. Aktuálně vyjde cee'd s karoserií pětidveřového hatchbacku minimálně na 369 980 korun, přičemž nejdražší varianta začíná na 579 980 korunách.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů