Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tahle stařičká a otlučená motorka se vydražila za 19 milionů. Proč?

Naše téma
Dominik Valášek | 30.01.2018
dalších 7 fotek
Vincent Black Lightning na prodej v aukci Bonhams. | foto: Bonhams
Do světa drahých a ceněných klasických aut zde nahlížíme poměrně často. Tentokrát se ovšem za velké peníze nevydražilo auto, ale téměř 70 let starý motocykl v předrenovačním stavu, za který dal nový majitel 929 000 dolarů. Tedy bezmála 19 milionů korun.
Řeč je o krásném a na svou dobu neskutečně výkonném motocyklu Vincent Black Lightning. Jedná se o nástupce stroje Black Shadow, jenž je považován za vůbec první superbike a v době svého vzniku předjel dokonce i Jaguar XJ120 – tehdy nejrychlejší automobil planety.

Oproti Black Shadow, jehož maximální rychlost činila 196 km/h, má ovšem Black Lightning výrazně vyšší výkon a nižší hmotnost. V závislosti na konkrétním kusu mohl mít litrový vidlicový dvouválec až 70 koní (51 kW) a celá motorka vážila bez náplní 163 kilogramů.

Rekord v plavkách
Když Black Lightning vyjel v roce 1948 na světlo světa, jednalo se o naprostou bombu a rekord na sebe nenechal dlouho čekat. Ještě v září téhož roku se na solné pláni Bonneville postavil na start jezdec Rollie Free a zdolal oficiálně naměřenou rychlost 241,9 km/h. Zcela legendární je tento rekord proto, že Rollie na motorce během jízdy ležel a na sobě měl kvůli úspoře hmotnosti jen přilbu a plavky (snímek najdete v galerii).

Britského motocyklu Vincent Black Lightning se nakonec vyrobilo pouze 30 kusů, z nichž jen 19 je do současné doby dochováno v kompletním stavu. Ten, jenž se dražil před pár dny v Las Vegas, byl vyroben v roce 1951 a exportován do Austrálie, kde skončil u závodníka Jacka Ehreta. I ten s ním závodil, stanovil Australský rychlostní rekord v hodnotě 227,7 km/h (na rozdíl od Rollieho zcela oblečen) a motorku si ponechal bezmála padesát let.

Celkově Black Lightning vystřídal během života pouhé čtyři majitele a přestože nebyl nikdy renovován, dožil se dnešních dní v obdivuhodně dobrém stavu. Asi se tedy není čemu divit, že výsledná cena v aukci společnosti Bonhams nakonec činila 929 000 dolarů, tedy 18,9 milionu korun. Jedná se tím pádem o druhou nejdražší motorku v historii.

Dražší byl už jen zakázkový Harley-Davidson FLH, na kterém jezdil Peter Fonda ve filmu Easy Rider. Ten se prodal v říjnu 2014 za 836 337 britských liber, tedy za 24,3 milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů