Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Audi A8 je venku. A je nabité technologiemi

Naše téma
Dominik Valášek | 11.07.2017
dalších 18 fotek
Audi A8. | foto: Audi
Po nekonečné série upoutávek a napínání přichází Audi konečně s novou, celkově už čtvrtou, generací vlajkové lodi A8. Ta sice neuchvátí výrazně novým vzhledem, ale svoje zákazníky chce přitáhnout hlavně ohromujícím zástupem technologií a vychytávek.
Oproti předchozí generaci nová A8 navenek o něco povyrostla, ale žádný zásadní nárůst rozměrů se nekoná. S délkou 5172 mm je vůz o 37 mm delší než minulý model a stejným rozdílem se chlubí i prodloužená verze A8 L, jejíž celková délka nabírá 5302 mm. Výška vozu povyskočila o 13 mm na 1473 mm (1488 u A8 L) a šířka se paradoxně snížila o 4 mm na 1945 mm.

Rozvor se s délkou 2998 mm jen velmi těsně vešel pod magickou hranici tří metrů, naopak A8 L s rozvorem 3128 tuto hranici značně překračuje. Základem celého auta je zbrusu nový skelet Audi Space Frame kombinující několik různých materiálů a dosahující vyšší tuhosti při nižší hmotnosti.

Interiér je nový, prostornější, ale také výrazně prostší co se ovládacích prvků týče. Před řidičem se nachází velký displej s Full HD rozlišením a na středovém panelu jsou dále k mání displeje infotainmentu a klimatizace. Klasická tlačítka a otočné ovladače se zde nacházejí jen v minimální míře. Audi u nové A8 mnohem více spoléhá na dotykové ovládání a také na ovládání hlasem.

Ovládací panel s dotykovým displejem najdeme také na zadních sedadlech.

Při uvedení na trh se pod kapotou objeví zprvu jen dvojice motorů. Na výběr bude mezi třílitrovým benzínovým motorem 3.0 TFSI o výkonu 340 koní (250 kW) a třílitrovým naftovým motorem 3.0 TDI o výkonu 286 koní (210 kW). Teprve později se v katalogu objeví také osmiválce 4.0 TFSI s výkonem 460 koní (338 kW) a 4.0 TDI o výkonu 435 koní (320 kW).

Naprostým vrcholem se v budoucnu stane verze se šestilitrovým motorem W12, jehož výkon zatím nebyl prozrazen. Všechny spalovací agregáty spolupracují s technologií MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle), detaily o ní najdete níže.

Ekologickou volbu zastoupí hybrid A8 e-tron kombinující benzínový třílitr a elektromotor. Soustava dává celkový výkon 449 koní (330 kW) a díky vnějšímu nabíjení dojede plug-in hybridní varianta až 50 km na elektrický pohon.

Audi se chystá A8 a A8 L vyrábět v továrně v Neckarsulm. Vozy se na český trh dostanou na sklonku podzimu letošního roku a zatím si musíme počkat na ceny, které ještě nebyly stanoveny. Odpíchnout se můžeme alespoň od německých cen, které začínají na 90 600 eur, což je v přepočtu asi 2 355 000 korun.

6 zajímavostí, které byste o nové A8 měli vědět:
1. Každý motor má částečnou hybridní technologii

Již zmíněná technologie MHEV znamená, že každá A8 dostane něco ze světa hybridů. Konkrétně se jedná třeba o možnost setrvačné jízdy s vypnutým motorem a následným plynulým opětovným spuštěním agregátu. O úsporu paliva se dále stará i výkonný systém rekuperace, dobíjející baterii vozu a 48V elektrickou síť.

2. Aktivní podvozek

Vůbec poprvé představuje Audi také aktivní zavěšení kombinující elektrický „akční člen“ na každém kole se vzduchovým odpružením. Systém využívající 48V elektrickou síť vozidla umí s každým kolem pohybovat nezávisle nahoru a dolů, čímž může měnit tuhost a světlou výšku podle aktuálních potřeb. Na jednu stranu je tedy prý k dispozici pozoruhodný komfort, na druhou stranu i perfektní jistota v zatáčkách. Té navíc přidává i pohon všech kol, řízení s variabilním převodem a aktivní zatáčení zadní nápravy.

3. A8 umí řídit sama

Kombinace celkově 41 jízdních asistentů znamená, že Audi vůbec poprvé nechá svého řidiče za určitých okolností pustit ruce z volantu. Funkce Audi AI traffic jam pilot ovládá auto při kolonách na dálničních tazích zcela soběstačně a to až do rychlosti 60 km/h. Řidič může v autě třeba sledovat televizi, a jakmile se kolona rozjede (nebo skončí dálnice), bude vyzván k opětovnému převzetí řízení.

4. Relaxační sedadla pro A8 L

Prodloužená A8 se pochlubí příplatkovými relaxačními sedadly. Ty nejenže disponují rozsáhlými možnostmi nastavení, ale k mání je také vyhřívaná opěrka pro nohy s masážní funkcí. Nechybí samozřejmě ani ovládací jednotka pro nastavení mnoha a mnoha parametrů.

5. Lasery hned dvakrát

Nová vlajková loď dostala do výbavy HD Matrix LED světlomety, vybavené přídavnými laserovými světly. Ty se rozsvěcí ve vyšších rychlostech a umí dokonce zdvojnásobit délku světelného kuželu. Další lasery potom operují v laserovém skeneru, spolupracujícím s běžnějším radarem a mapujícím prostor okolo auta.

6. Zaparkuje samo

Z oblasti autonomního řízení přichází také funkce samočinného parkování, kdy se A8 sama zaveze na svoje místo do garáže, zatímco vy jdete předním vchodem. Funkce je ovládaná skrze aplikaci v mobilním telefonu, díky které lze sledovat a ovládat také další záležitosti ohledně auta.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů