Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi ukázalo prostorový rám nadcházející generace A8. Sází hlavně na hliník

Naše téma
Dominik Valášek | 06.04.2017
Prostorový rám nadcházející generace Audi A8. | foto: Audi
„Správný materiál na správném místě a ve správném množství." Tak zní základní poučka, se kterou se Audi pustilo do vývoje nového prostorového rámu pro nadcházející generaci velké limuzíny A8.
Cíl byl při vývoji nového skeletu karoserie jasný. Audi chce dosáhnout výrazně nižší hmotnosti, ovšem na druhé straně také vyšší tuhosti a pochopitelně bezpečnosti. Vůbec poprvé se zde snoubí hned čtyři materiály. Vedle oceli a hliníku Audi zapojilo také hořčík a vrstvený kompozitní materiál vyztužený uhlíkovými vlákny.

Z takového kompozitu je vyrobena například zadní stěna prostoru pro cestující. V různých oblastech se zde vyskytuje šest až devatenáct vrstev uhlíkových vláken, které Audi překládá inovativním postupem a zalívá epoxidovou pryskyřicí.

Čtěte také: Nový Volkswagen Arteon už si můžete objednat. Za kolik?

Všechny díly klíčové pro pevnost skeletu jsou vyrobeny z oceli tvářené za tepla a některé části se svařují laserem. Jedná se například o spodní část dělící příčky mezi interiérem a motorovým prostorem, boční prahy, sloupky střechy a přední část rámu střechy.

Nejvyšší podíl na celkové konstrukci má však s 58 procenty hliník. Audi využívá nové slitiny s vyšší pevností v tahu, čímž opět zvyšuje pevnost celé karoserie. U částí dveří a dveřních rámů se využívá metoda lemování, kdy se za studena spojují hliníkové a ocelové části. Díky ní se podařilo zvětšit otvory pro boční dveře a docílit tím komfortnějšího vystupování a nastupování.

Čtěte také: Omlazený Peugeot 308 se ukazuje na uniklých fotkách. Velké změny nečekejte

Přehlídka materiálů končí zmiňovaným hořčíkem, ze kterého je vyrobena výztuha mezi předními tlumiči. V porovnání s předchozí generací je tato výztuha lehčí o 28 % a ke karoserii je připevněna hliníkovými šrouby. Vedle zvýšení tuhosti se hořčíková vzpěra podílí také na rozptýlení sil v případě čelního nárazu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů