Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nesmrtelná Lada Niva. Slavný teréňák slaví 40 let

Naše téma
Dominik Valášek | 05.04.2017
dalších 12 fotek
Lada Niva. | foto: Lada
Legendární terénní automobil ruské výroby, určený pro každého, kdo na svých cestách krajinou ocení spolehlivého a věrného společníka. Třeba i tak by se dala shrnout Lada Niva. Vůz, který se v prakticky stejné podobě drží ve výrobě již 40 let.
První nápad na sestrojení Nivy, známé na domácím trhu pod označením VAZ 2121, přišel začátkem sedmdesátých let. Oblasti dnešního Ruska pokrývala jen řídká síť silnic a občas prostě nebylo jiného zbytí, než doputovat do svého cíle po nezpevněném terénu.

Automix.cz


VAZ 2102 – tedy legendární „žigulík" – byl sice autem odolným a obratným, ovšem na některé nástrahy krajiny jeho schopnosti již nedostačovaly.

Sovětští inženýři z Togliatti v čele s Vladimir Solovyevem tedy dostali za úkol vymyslet jednoduchý a robustní terénní vůz s pohonem všech kol, který by motorizoval sovětský venkov. Po několika konceptech, mezi kterými bychom našli třeba VAZ E2121, ukázala se v roce 1976 na sjezdu KSSS hotová verze VAZ 2121, připravená na sériovou výrobu.

Pod exportním názvem Lada Niva se potom nový automobil představil na mezinárodním autosalonu v Bruselu. A 5. dubna 1977 byla oficiálně spuštěna výroba v Togliatti.

Ve správnou chvíli na správném místě
Konal se úspěch, který by málokdo čekal. Niva nabízela v době svého příchodu ty samé schopnosti, co auta zvučných západních značek, ovšem za zlomek ceny. Pochopitelně, že oproti japonské Toyotě, americkému Jeepu a britskému Land Roveru byla Niva slabší a méně kvalitní, ale na druhou stranu byla obdobně pohodlná a odolná

První Nivy byly vybaveny čtyřválcovými motory o objemu 1,6 litru, osazenými karburátorem. Výkon 75 koní (55 kW) byl ve své době plně dostačující a díky pohonu všech kol, uzávěrce mezinápravového diferenciálu a redukčnímu převodu, vůz exceloval v terénu.

Ani na silnici nebyly jeho výkony špatné, ovšem o dynamice se mluvit nedalo. Maximální rychlost se šplhala těsně přes 130 km/h a zrychlení z nuly na sto zabralo úmorně dlouhý čas okolo dvaceti sekund. V tehdejší době byly nicméně i tyto hodnoty považovány za dostatečné.

Obdivuhodné je, že se svou základní konfigurací, tedy bez jakýchkoliv změn, přežila Niva na trhu celých 16 let, přičemž stále sloužila coby schopný terénní vůz i pro méně movité zákazníky. První modernizace se dostavila v roce 1993, když Niva dostala výkonnější motor o objemu 1,7 litru. Zároveň se začaly vyrábět nové karosářské verze a rok na to také varianty s prodlouženým rozvorem.

Variabilitou k úspěchu
Právě variabilita Nivy přispěla vedle nízké ceny k tomu, že se vůz stal za svou existenci populárním nejen v Evropě, ale po celém světě.
Přehled všech provedení, určených pro trhy celého světa, by sám o sobě vydal na velmi obsáhlý seznam.
Co Niva nedostala v továrně AvtoVAZ, to doháněli dovozci celého světa. Není problém proto narazit třeba na Nivu, jejíž motor je přeplňován turbodmychadlem, na pick-up kabriolet, nebo na Nivu, která se zúčastnila Rallye Paříž-Dakar. Do toho existuje nepřeberné množství nástaveb, rámů, doplňků, limitovaných edic a úprav.
Nivu používali hasiči, expediční cestovatelé, lékaři, lesníci...něco se zde našlo zkrátka úplně pro každého. Jednou z variant byl i Chevrolet Niva. Vůz s modernizovanou karoserií i interiérem je společným produktem AutoVAZ a koncernu General Motors, a ačkoliv se od původní Nivy změnil téměř k nepoznání, mechanika včetně motoru a zbytku pohonného ústrojí zůstala stále stejná. Vedle výroby ve Volžském automobilovém závodě v Togliatti, vyráběla se Niva třeba ještě v Řecku v továrně Automeccanica, či v uruguayském Bognoru.

Po zmiňované první modernizaci v roce 1993, přišly za dlouhou životnost modelu také další vylepšení a novinky. Od roku 2002 naleznete Nivu na trhu se vstřikováním paliva, které nahradilo původní karburátor. Postupně se zlepšila úroveň čalounění, vnitřní výbavy, přibylo povinné ABS a velmi mírně se proměnil také zevnějšek.

Stejná a stále stejná
Pod tím vším ovšem zůstává stále ta samá, stará a dobrá Niva, jejíž mechanika se od roku 1977 změnila jen drobně. A právě to je faktor, který dělá z Lady Nivy rekordmana a zároveň „stroj času".

Ačkoliv je tu třeba Mercedes třídy G nebo Land Rover Defender, jehož výroba byla ukončena nedávno, oba tyto vozy doznaly za svůj život mnoha změn, takže první a poslední modely nemají společného již zhola nic. Niva se ovšem stále drží a dodnes zůstává prakticky stejná, jako kdysi.

Dokonce i v dnešních dnech se Niva stále prodává a stále je úspěšná. Původní název „Niva" sice v Česku nahradilo označení Lada 4x4 nebo VAZ 2121, ovšem to je pouze formalita.

V Rusku se každý rok vyrobí okolo 30 000 vozů a zbrusu novou Nivu si lze zakoupit i u nás. Robustní a desetiletími prověřený automobil je k mání již za částky kolem 300 000 korun, což je cenovka, které může na trhu v současnosti konkurovat jen Dacia s modelem Duster.

Auto pro Návštěvníky
Nesmazatelnou stopu v našincích zanechala Lada Niva i skrze televizní obrazovky. Vůz s poznávací značkou ACD-09-57 totiž figuroval jako nezbytná rekvizita v seriálu Návštěvníci, kde byl využíván mimo jiné coby stroj času (jak příhodné).

Aby mohl vůz také měnit barvy, měli filmaři k dispozici hned tři Nivy. Dvě byly zapůjčeny z Německa, třetí zakoupilo přímo Filmové studio Barandov.

Vyskytl se však poměrně zásadní problém, neboť filmový štáb nemohl do vozu legální cestou kupovat benzín a to ani za hotové, ani za palivové poukazy. Situaci vyřešil až zahraniční partner, který poskytl filmařům německé marky poukázané na tuzexový účet.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů