Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle je „neprůstřelný" Superb. Na silnici byste si ho ani nevšimli

Naše téma
Daniel Fuglevič | 09.04.2018
dalších 6 fotek
Škoda Superb v obrněné variantě. | foto: The Sun
Když se bojíte o svůj život a potřebujete se pohybovat autem, nenápadnost je zcela klíčová. Ve Velké Británii proto nabízejí specifické VIP klientele na první pohled zcela normální Škodu Superb Combi, která je však plnohodnotným obrněným vozidlem.
Hlavně nepřitahovat pozornost. Tohle je hlavní výhoda obrněného Superbu Combi, ve kterém se nyní měl možnost projet redaktor Rob Gill z motoristické sekce britských novin The Sun. Diskrétnost je zde přitom tak svatá, že pro jistotu neznáme ani jméno firmy zodpovědné za samotný vůz.

Pouze víme, že se jedná o tým specialistů, který si původní vozy obstarává přímo od britského zastoupení Škody. Mezi zákazníky se mají objevovat členové královské rodiny, politici a známí milionáři hledající špetku klidu.

Na silnici byste totiž tento Superb bez problému přehlédli a nevěnovali mu více pozornosti. Uvnitř je však malou pevností, která zvládne posádku ochránit od možného útoku celu řadou zbraní i výbušných zařízení od AK-47 po granáty a TNT.

Kompletní pancéřování všech částí karoserie i podvozku je základem, včetně výbavy ve formě neprůstřelných oken a ventilačního systému, filtrujícího případný chemický útok.

Speciální runflat pneumatiky pak zajistí, že i po jejich prostřelení je auto z místa útoku schopno odjet bezpečně do úkrytu. Taktéž prý nechybí unikátní poklop k bezpečnému uniku z vozu. Kde se však přesně nachází, není blíže určeno.

Mezi dalšími příplatky se objevují i skryté majáky a sirény, stejně jako vysílačka a přímé spojení jedním tlačítkem se záchrannými službami.

Taková výbava samozřejmě navýší celkovou hmotnost vozu, takže vylepšeno bylo i odpružení a brzdový systém vozu. Přesto je ale pod kapotou standardní dvoulitrový diesel o výkonu 190 koní (140 KW). I s ním dokáže auto vymáčknout slušnou maximální rychlost 193 km/h.

Konverze standardního Superbu Combi na obrněný transport trvá specialistům celkem čtyři týdny. Cenovka se pohybuje okolo 100 tisíc liber, tedy v přepočtu asi 2,9 milionu korun.

Jen pro srovnání, nejdražší verze Superbu Combi u nás začíná na částce 927 900 korun. Pancéřovanou verzi Superbu v Česku nabízela v minulosti i domácí firma SVOS, která podobným způsobem upravovala druhou generaci.

Zdroj: The Sun Motors/Rob Gill
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů