Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Úprava tohoto auta popírá jeho smysl. Na prodej je pancéřovaný Peugeot 205 GTI

Naše téma
Daniel Fuglevič | 15.03.2018
dalších 6 fotek
Peugeot 205 GTI upravený firmou Labbé. | foto: Art & Revs
Pancéřování luxusních limuzín či SUV dnes nabízí celá řada firem. Pokud však chcete opravdu splynout s davem, ale přesto být připraveni na nejhorší, nejlepší volbou bude možná neprůstřelný francouzský hatchback. A jeden takový je nyní na prodej. Jenže o obyčejný hatchback nejde.
Jedná se totiž o legendární hot hatch Peugeot 205 GTI, který původně vlastnil francouzský podnikatel a jeden z nejbohatších lidí v Evropě Bernard Arnault. Tenhle miliardář si na začátku 90. let řekl, že potřebuje nenápadné, ale stále schopné a hlavně bezpečné auto na denní pojížďky.

Každopádně, Arnaultův Peugeuot je nyní u prodejce Art & Revs z Lucemburska k mání a samotná specifikace tmavě šedého hot hatche vám napoví, proč za něj chce v přepočtu 952 tisíc korun.

Arnault si totiž nechal 205 GTi upravit firmou Labbé, specializující se na tvorbu obrněných vozidel. Malinký hatchback tak dostal karoserii vyztuženou pancéřovými pláty a dokonce i neprůstřelná okna.

Tohle vylepšení samozřejmě negativně zasáhlo celkovou hmotnost Peugeotu, která z původních 875 kg narostla na přibližně 1400 kg. Kvůli tomu byl zpevněn i podvozek a přibyly i účinnější brzdy. A přestože prodejce nezmiňuje nic o úpravě 1,9litrového motoru pod kapotou, je pravděpodobné, že u originálních 130 koní (96 kW) se nezůstalo.

I tak ale zrovna opancéřování není úpravou, kterou byste u 205 GTI, hravého auta s duší lehkého atleta očekávali. Jako by popírala jeho smysl.

Uvnitř pak ke všemu najdete pohodlné kožené sedačky, posilovač řízení a klimatizaci. Top výbava pro hatchback z devadesátek, ale nic jiného byste taky u vozidla pro miliardáře nečekali. Počet najetých kilometrů? Jen 14 700.  

Svůj neprůstřelný Peugeot prodal Arnault jistému sběrateli už v roce 2009, přičemž nyní auto hledá opět nového majitele. Jestli tedy máte milion bokem a z nějakého důvodu chcete hot hatch, jehož sportovnost je sice asi mrtvá, ale zato v něm budete v bezpečí, ideálnější auto zřejmě nenajdete.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů