Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nepoutáte se vzadu? Ohrožujete sebe i řidiče. Podívejte se, co vám hrozí

Naše téma
Dominik Valášek | 15.08.2017
dalších 12 fotek
Nepoutáte se na zadních sedadlech? Ohrožujete nejen sebe, ale i řidiče. | foto: YouTube/DPCcars
Zapnutí bezpečnostních pásů v autě by mělo být pro všechny naprostou samozřejmostí. Jenže jak ukazuje výzkum amerického institutu IIHS, samozřejmost je to „pouze“ pro většinu. Pokud navíc lidé nastupují na zadní sedadla, pravděpodobnost, že se připoutají, je ještě nižší. Přitom se jedná o nebezpečné hazardování.
Zatímco při nastoupení na přední sedadla se připoutá podle výzkumu mezi 1172 respondenty 91 % lidí, vzadu už tuto činnost považuje za samozřejmou jen 72 %. Čtyři z pěti nepoutajících se osob potom uvedly, že se nepoutají na kratších trasách, případně při jízdě taxíkem. Ani jeden z těchto důvodů však nemá opodstatnění, neboť nehoda může nastat kdykoliv.

Důvod, proč se pasažéři na zadních místech nepoutají, se zdá být vcelku prostý. Zadní sedadla prostě působí na lidi bezpečněji. Místo toho, aby pasažér koukal čelním oknem rovnou ven z vozu, přijde si v zadní řadě útulně obklopen interiérém a obrněn masou auta před sebou.

Jenže pravda je někde úplně jinde. Auto se nemusí ani tolik zdeformovat, aby došlo k vážným zraněním nebo smrti. Bohatě totiž stačí, když si jedinec způsobí zranění sám, „létáním“ po autě během nehody. Pokud vás totiž nedrží bezpečnostní pás na místě, zcela určitě toto svoje místo opustíte a následky ponesete nejen vy sami, ale i další cestující, co jsou v autě s vámi.

Jak je vidět na videu z nárazových testů, nepřipoutané zadní figuríny jsou při nehodě doslova katapultovány na sedadlo před sebou. To znamená masivní náraz na kolena, náraz hlavou do konstrukce hlavové opěrky, sklopení opěráku a vrhnutí řidiče či spolujezdce na palubní desku, případně volant.

Nepřipoutání se na zadních sedadlech je zkrátka nehezký risk se životem vaším i vašich spolucestujících. Více než polovina usmrcených lidí při autonehodách je nepřipoutaná a bezpečnostní pásy by mohly zachránit ještě daleko více životů, kdyby se poutali skutečně všichni a skutečně vždy.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů