Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nástupce hypersportu Porsche 918 Spyder se neobjeví dřív, jak v roce 2025

Naše téma
Jiří Švamberk | 07.03.2019
Možná podoba nástupce Porsche 918 Spyder | foto: archiv
Šéf automobilky prozradil, že největším zádrhelem jsou baterie, které v potřebné kvalitě budou k dispozici nejdříve za 3 až 4 roky.
Výroba ultimativního Porsche 918 Spyder skončila už v roce 2015 a od té doby se o jeho nástupci pouze spekuluje. Od začátku nikdo nepochyboval o tom, že nový model bude rovněž elektrifikovaný. Ovšem zda by mělo jít o plug-in hybridní či ryze elektrický model zatím není známo. Ať tak nebo tak, nedorazí dříve, jak v roce 2025.

Tuto informaci oficiálně oznámil Oliver Blume během jeho řeči na ženevském autosalonu 2019. Důvodem, proč značka s představením vozu vyčkává, jsou baterie, které podle něj ještě nejsou na dostatečné úrovni a jejich další vývoj zabere další 3-4 roky.

Porsche totiž nechce použít běžné lithium-iontové baterie, ale tzv. solid-state, tedy pevné, lithiové baterie, které nemají tekutý elektrolyt jako dnešní Li-Ion, ale pevný. Díky tomu se očekává výrazně větší stabilita baterie a snížení možnosti exploze nebo požáru. Tyto baterie by mohly nabídnout dojezd až 1000 km a jsou i 30 % lehčí, než ty, které byly použity v 918 Spyder. Kromě toho, 99 % těchto pevných baterií je plně recyklovatelných.

Možná podoba nástupce Porsche 918 Spyder


Mateřský Volkswagen Group jen minulý rok investoval přes 100 milionů dolarů do kalifornské společnosti QuantumScape, která na pevných bateriích pracuje. Cílem je nabídnout pevné baterie do elektrifikovaných modelů už v polovině 20. let 21. století.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů