Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na jaře budou k mání dvě různé Mazdy 2. Tu druhou vyrobí Toyota

Naše téma
Radek Pecák | 07.12.2021
dalších 8 fotek
Nová Mazda 2 Hybrid | foto: Mazda
Lehký zmatek možná vnese mezi své zákazníky sama automobilka Mazda. Od jara totiž budou na trhu dvě různé Mazdy 2.
"Mazda2 Hybrid je nejnovějším výsledkem dlouholeté spolupráce mezi firmami Mazda Motor Corporation a Toyota Motor Corporation." Takto stroze tiskové oddělení japonské značky Mazda doprovodilo první oficiální snímky svého nového modelu s přesným označením Mazda 2 Hybrid.

Podívat se na něj můžete do naší fotogalerie. Na konci naleznete i snímek "klasické" Mazdy 2.

Vůz na nich má sice příslušná "mazdí" loga. Dokonce také na podlahové krytině v kabině je vyšit nápis Mazda 2, ale i téměř úplný laik snadno pozná, že auto je pouze "přeznačenou" Toyotou Yaris. Rozměry mají oba vozy stejné. Například do kufru v obou případech naložíte věci s objemem nejvýše 286 litrů.

Ostatně, jak jsme zjistili, vyrábět se bude v továrně Toyoty na francouzském území, i když možná by byla také produkce v automobilce u středočeského Kolína.

"Nová Mazda 2 Hybrid vstoupí do prodeje v České republice na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku," informovala mluvčí českého zastoupení Mazdy Markéta Kuklová. Podle ní to ale rozhodně neznamená, že stávající generace Mazdy 2 se odebírá na odpočinek. "Naopak, připravuje se modernizace," dodala mluvčí.

Obě Mazdy 2 se tak budou prodávat souběžně. Přestože ceník verze Mazdy 2 Hybrid ještě není znám, je velmi pravděpodobné, že levnější bude ta původní "originální" dvojka. Ta aktuálně startuje na úrovni 367 900. Pro ilustraci - nejlevnější fullhybridní Toyota Yaris stojí nyní v Česku 439 000 Kč.

Hraje se o nižší emise
Mazda 2 Hybrid totiž bude k mání výhradně s motorizací typu full hybrid. To znamená, že zážehový tříválec s objemem 1,5 litru a výkonem 93 koní doplní ještě osmdesátikoňový elektromotor. Dohromady toto ústrojí propojené s bezestupňovou automatickou převodovkou nabídne řidiči k využití 116 koní. Elektrická energie, která se získá rekuperací při brzdění, se ukládá do vysokonapěťové baterie a posléze je využita v elektromotoru vypomáhajícímu spalovacímu agregátu.

Díky tomu nová Mazda 2 Hybrid zrychlí z nuly na sto kilometrů v hodině během 9,7 sekund a docílí maximální rychlosti 175 km/hod. Spotřeba se v závislosti na namontovaných kolech (možné jsou buď patnácti nebo šestnáctipalcová) pohybuje od 3,8 litru na sto kilometrů po rovné čtyři litry.

V Evropě bude Mazda 2 Hybrid nabízena ve třech verzích - Mazda 2 Hybrid Pure, Mazda 2 Hybrid Agile a Mazda 2 Hybrid Select.

Důvod, proč Mazda k tomuto kroku přistoupila, je prostý - snaha o snížení flotilových emisí CO2. Ostatně, sama to trochu skrytě přiznává na konci tiskové zprávy: "Pro Mazdu má nový vůz velký význam v souvislosti dlouhodobým programem technologického vývoje Sustainable Zoom-Zoom 2030. V souladu s Pařížskou dohodou se firma mimo jiné zavázala ke snížení průměrných emisí CO2 o 50 % do roku 2030 a o 90 % do roku 2050," uzavírá.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů