Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Muzeum Praga pana Příhody se musí ze Zbuzan vystěhovat. Během 2 dnů!

Naše téma
Radek Pecák | 20.04.2019
Vystěhovávání vozů pana Příhody z muzea Praga ve Zbuzanech | foto: Radek Pecák
Spor mezi majitelem unikátní sbírky dokumentující historii slavné české automobilové značky a novým majitelem nemovitostí v areálu muzea se vyhrotil.
Lhůtu pouhé dva dny dostal pan Příhoda, majitel unikátní sbírky vozidel značky Praga a stovek tisíc dokumentů a předmětů dokumentujících historii této svého času nejvýznamnější československé automobilky na vystěhování z areálu jeho bývalého muzea ve Zbuzanech u Prahy od slovenského advokáta Milana Švece. Ten je právním zástupcem sdružení Reflexia. Lhůta vyprší právě dnes, tedy v pátek 19. dubna.

"Vyzývám Vás, abyste si zobrali všetky Vaše hnuteĺné veci tvoriace hromadnú vec - historická vozidlá zn. Praga, výrobky, zariadenia, dokumentáciu, nástroje atd...", píše se v dopise, který je datován 17. dubna. Celé znění dopisu má redakce k dispozici.

dalších 13 fotek
Sbírka pana Příhody je přitom natolik rozsáhlá, že jsou na její uskladnění zapotřebí prostory s rozlohou minimálně deset tisíc metrů čtverečních, tedy dvou fotbalových hrišť.

"To se samozřejmě nedá stihnout, přesto udělám, co bude v mých silách," uvedl v rozhovoru pro Deník a Automix.cz pan Příhoda. Najal si tedy tři odtahové vozy, které budou ve vymezené době od 9 do 17 hodin některá vozidla odvážet. Zatím na provizorní místo, které mu laskavě poskytl jeden z jeho známých. Již dříve se mu desítky dalších vozů podařilo umístit v jiných muzeích v ČR. Například hasičské automobily Praga můžou vidět návštěvníci Hasičského muzea ve Zbirohu. Další cenné osobní vozy jsou pak v Muzeu Karosářství ve Vysokém Mýtě.

Odveta za návrh na předběžné opatření
Pan Příhoda je přesvědčen, že celá žádost o urychlené vystěhování jeho sbírky je ze strany slovenských majitelů odvetným opatřením na jeho žádost o vydání soudního předběžného opatření na zamezení neoprávněného nakládání s jeho majetkem. Logicky se obává možného poškození při manipulaci s jeho exponáty. O ně požádal poté, co se z novinového inzerátu dozvěděl, že tuto sobotu, tedy 20. dubna se má konat slavnostní znovuotevření Muzea Praga na stejném místě. Přestože v areálu je stále umístěno na pět desítek kompletních vozidel a obrovské množství dílů k dalším (a rovněž také výrobní dokumentace továrny Praga, sportovní trofeje a spousta dalších věcí), on sám na tuto akci původně ani nebyl pozván.

"Nakonec jsem sice pozvánku dostal, ale stejně se tam nechystám. Pokládám za absurdní, aby někdo nakládal s věcmi obrovské historické a kulturní hodnoty, aniž by měl svolejí jejich prokazatelného majitele," sdělil nám rozhořčeně.

Pan Příhoda o nemovitost, kterou původně za své prostředky koupil a opravil, přišel v důsledku rodinných sporů. Zatímco sbírku vozů odkázal své dceři, statek s muzeem synovi. Ten ovšem před několika lety náhle zemřel a jeho manželka se rozhodla areál prodat. Pan Příhoda dlouhou dobu ke svým vozům neměl přístup. Soud nakonec přikázal, aby pan Příhoda svoji sbírku vystěhoval do loňského října. To však neučinil, protože ani po stovkách jednání na desítkách lokalit po celé České republice nenašel akceptovatelné prostory.

Nyní se jako nadějné jeví jednání s představiteli Ústeckého kraje na přestěhování sbírky do Chomutova. "Již se připravuje čtvrtá verze smlouvy a snad je to na dobré cestě. Ještě to ale pravděpodobně nějakou dobu potrvá," říká pan Příhoda. Současně je vděčný za pomoc premiérovi Babišovi, který osobně pověřil ministerstvo kultury, aby se v celé záležitosti také angažovalo. Na konkrétní výsledky je však zatím také příliš brzy.

Paradoxně však při nakládání jednoho z vozů došlo k poškození dvou exponátů, které do jedné části muzea nechali přivézt jeho noví vlastníci. Obrněný vůz VOS se vysmekl z lana, které ho právě natahovalo na vůz odtahové služby a vjel zpět mezi dva zaparkované automobily. Tento incident nepochybně napjaté vztahy ještě vyostří.

"Volám policii," nechal se vzápětí slyšet zástupce sdružení Profesia Šimon Hůlka. Chvilku předtím ovšem redaktorovi Deníku a Automix poskytl vyjádření, podle něhož byla vždy Reflexia ochotna o spolupráci při provozování muzea s rodinou pana Příhody jednat. "Dokonce již byla podepsána pětiletá smlouva s dcerou pana Příhody," tvrdí. Potvrdil také, že dvoudenní lhůta na vystěhování je reakcí na předběžné opatření vyžádané panem Příhodou.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů