Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Motorky BMW jsou tu již 100 let. Na oslavě se představily žhavé novinky

Naše téma
Viola Procházková | 18.10.2023
foto: David Bodlák, Motocykl Czech, se svolením autora
Nejen nejnovější přírůstek do rodiny GS, ale i futuristický elektrický stroj pro mladé nebo bestiální sportovní cesťák s magickým písmenem M. BMW Motorrad na své novinky láká začínající motorkáře i zkušené harcovníky.
Letošní rok je pro značku BMW Motorrad výjimečný - slaví totiž 100 let od výroby svého prvního motocyklu - modelu R 32. I Česká republika se dočkala oslavy, na níž byly zároveň představeny nejvýznamnější novinky letošního roku. Kromě napjatě očekávaného cestovního endura R 1300 GS se ukázala i terénní novinka F 900 GS, elektrická motorka pro mladé CE 02 a prototyp bestiálně rychlého sportovního cesťáku M 1000 XR.


BMW R 1300 GS - štíhlejší, rychlejší, komfortnější
Jak název napovídá - zkratka GS znamená Gelände Strasse, tedy terén a silnice - jedná se o univerzální motocykl, který si poradí stejně dobře s asfaltem i nezpevněnou cestou. R 1300 GS je pokračovatelem více než čtyřicetiletého rodokmenu, který si našel miliony příznivců po celém světě. Jeho předchůdce R 1250 GS v polovině letošního roku překročil milionovou hranici prodaných kusů. 

Letošní novinka se představuje jako kompletně přepracovaný stroj, přičemž cílem konstruktérů byly především kompaktnější proporce a nižší hmotnost. Obojí se podařilo - motorka je rozměrově štíhlejší a oproti předchůdci shodila 12 kilo, takže váží 237 kg. O váhovou úsporu se postaralo hned několik inovací, ať už je to převodovka zastavěná přímo pod motorem, hliníkový podsedlový rám, hliníková nádrž nebo nová Li-Ion baterie.  Modernizované zavěšení předního kola EVO Telelever a odpružení zadního kola EVO Paralever slibuje ještě větší jízdní stabilitu a citlivější reakce. 

další 3 fotky
Vůbec poprvé je součástí volitelné výbavy adaptivní systém regulace světlé výšky, který dokáže celý stroj snížit o 20 mm pro snadnější nastupování a po dosažení určité rychlosti opět zvýšit.

Motor - dvouválec typu boxer - s kombinovaným chlazením vzduchem i kapalinou a objemem zvýšeným na 1300 ccm poskytuje výkon 145 koní při 7750 otáčkách za minutu a točivý moment 149 Nm při 6500 otáčkách za minutu. Jde o vůbec nejvýkonnější boxer, jaký kdy BMW u svých motorek nabízelo.

Za zmínku stojí i množství komfortních a bezpečnostních asistentů, jako je radarový adaptivní tempomat nebo hlídání mrtvého úhlu. A samozřejmostí jsou široké možnosti personalizace - zvolit si můžete například  různé typy sedel, stupaček i řidítek.

Prohlédněte si BMW R 1300 GS ze všech stran na následujícím videu:



Design vyvolává značné kontroverze, zejména přední svítilna, která vyměnila tradiční asymetrický tvar za čtyři paprsky, tvořící integrovanou součást předního „zobanu“. Přes tuto razantní změnu však nové R1300 GS svou příslušnost k rodině mnichovských cestovních endur nezapře. Prodej startuje 23. října, cena startuje na částce 459 900 korun.

BMW F 900 GS - nový motor a kila dolů
Redukční dietou prošlo i oblíbené cestovní enduro střední třídy, trochu více zaměřené na terénní využítí. Konkurence je právě v tomto segmentu stále početnější, devítistovka proto přichází s výhodou o 14 kilo nižší hmotnosti (nyní 219 kg) a mnoha dalšími inovacemi.

Řadový dvouválec, který fanoušci značky znají už z modelů BMW F 900 R a F 900 XR, dosahuje výkonu 105 koní při 8500 otáčkách za minutu a točivého momentu 93 Nm při 6750 otáčkách za minutu. Slibuje nejen větší hnací sílu a působivější zrychlení, ale také pořádný zvuk, jemuž napomáhá standardně dodávaný tlumič výfuku od firmy Akrapovič. 

Narozdíl od sesterských modelů F 900 GS Adventure a F 800 GS, které prošly jen lehkou modernizací, je F 900 GS motorkou zcela nově postavenou. Na první pohled ho poznáte podle světlometu připomínajícího třístovková „géesa“, dostalo také novou konstrukci zadní části rámu, plně nastavitelnou přední USD vidlici Showa a výrazně lehčí plastovou nádrž. Vylepšena byla také ergonomie, ještě více zaměřena na jízdu mimo zpevněné cesty.

Ani F 900 GS není chudé na výbavu. Už ve standardu nabídne dva jízdní režimy Rain a Road, náklonové ABS Pro a kontrolu trakce DTC, dále skvěle čitelný barevný 6,5palcový TFT displej, multifunkční držák na telefon či kameru, vyhřívané rukojeti nebo LED přední světlo. Novinka bude v prodeji od února 2024.


BMW CE 02 - elektrické lákadlo na nejmladší motorkáře
Krok zcela jiným směrem představuje třetí uvedená novinka - model CE 02, který není ani motorkou, ani skútrem. Zástupci BMW ho nazývají „eParkourer“ a jde o úplně novou kategorii městské mobility, určenou hlavně jezdcům z řad nejmladší generace. Malé a stylové vozítko s designem, který se skutečně vymyká všemu, co zatím na silnicích vídáme, má elektrický pohon a v městském provozu chce zabodovat obratností, praktičností a uživatelskou přívětivostí.

Prodávat se bude ve dvou variantách. Ta silnější nabídne maximální výkon 15 koní (jmenovitý 8 koní), takže ji mohou řídit jezdci od 16 let, pokud mají oprávnění skupiny A1, a také držitelé „béčka“. Maximální rychlost je až 95 kilometrů v hodině a dojezd by se měl pohybovat kolem 90 km. Slabší verze s výkonem 5 koní má maximální rychlost omezenou na 45 km v hodině, takže ji mohou sedlat už patnáctiletí s řidičákem skupiny AM. 

Standardní externí nabíječka o výkonu 0,9 kW nabije silnejší verzi z 0 na 100 % za 312 minut a slabší verzi za 182 minut, nabíjení z 20 na 80 % zabere u 168 minut, respektive 85 minut. Doobjednat si pak můžete silnější nabíječku s výkonem 1,5 kW.

Výbava obsahuje barevný displej, nabíjecí port USB-C i konektivitu Bluetooth, což je na stylovém stroji pro teenagera téměř povinnost. S jízdou samotnou pomůže třeba protiprokluzový systém, asistent couvání nebo výška sedla pouhých 750 milimetrů. 

Základní cena byla stanovena na 209 000 Kč.

Prototyp BMW M 1000 XR - to nejlepší z cesťáku a superbiku
Poslední stroj, který si návštěvníci akce mohli prohlédnout na vlastní oči, zatím objednávat nemůžete. Sportovní cesťák z eMkové řady existuje zatím pouze jako prototyp, sériová motorka by se měla v nabídce objevit v průběhu příštího roku. Více než 200 koní na 223 kilogramů hmotnosti slibuje silné zážitky i těm nejnáročnějším, kteří se dosud museli „spokojit“ se 165koňovým BMW S 1000 XR.

další 2 fotky
Čtyřválec s variabilním časováním ventilů ze supersportu S 1000 RR vystřelí monumentální stroj až na rychlost 280 km v hodině, to však zdaleka není všechno. Množství karbonových dílů, modré emkové brzdiče nebo třeba aerodynamická křidélka, to všechno ukazuje, že jste se nespokojili s ničím jiným než s vrcholem nabídky. 

Už máte vybráno?
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů