Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Stát podpoří výstavbu dobíjecích stanic pro elektromobily. Vznikne jich až 500

Naše téma
Daniel Fuglevič | 21.11.2017
Tesla Model S. | foto: Tesla
O plánu ministerstva dopravy rozšířit infrastrukturu dobíjecích stanic pro elektromobily v Česku se mluvilo již dříve. Nyní víme, že kompletní plán počítá s celkem 500 novými stanicemi do roku 2023. Výstavba bude probíhat postupně v několika fázích a začne se už příští rok.
V první řadě ministerstvo dopravy uvolní až 130 milionů korun z Operačního programu Doprava (OPD), který využívá prostředky Evropské unie, pro výstavbu celkem 125 rychlodobíjecích stanic pro elektromobily.

Do termínu 4. května 2018 se pak mohou o projekt a dotaci na výstavbu stanic ucházet žadatelé, kteří již na území členských států EU provozují alespoň 10 veřejně přístupných dobíjecích stanic a kteří předloží komplexní projekt na jejich vybudování. Stanice by přitom měly být rovnoměrně rozmístěny po celé České republice.

Z předložených žádostí pak bude vybrán jeden projekt, který nejlépe splní požadovaná kritéria, přičemž rozhodovat bude zejména hospodárnost a připravenost projektu.

Do roku 2023 by poté měly proběhnout ještě další tři fáze uvolnění dotací a výstavby stanic, čímž se vytvoří kompletní páteřní síť rychlodobíjecích stanic po ČR. Nakonec bychom se tak měli dočkat celkem 500 míst, kde si budou majitelé elektromobilů moci rychle dobít baterky ve svých vozech.

Vedle rychlodobíjecích stanic pro elektromobily chce však ministerstvo podpořit také výstavbu běžných dobíjecích stanic. Zde se budou hledat nejlepší projekty začátkem příštího roku.

V průběhu jara je pak v plánu ještě vyhlášení výzev na podporu výstavby plnících stanic na CNG, LNG a vodík.

Celkem má ministerstvo dopravy pro tyto dotace v rámci OPD k dispozici 1,2 miliardy korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů