Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche chystá rychlý elektromobil, ale elektrickou 911 odmítá. Zatím

Naše téma
Dominik Valášek | 21.11.2017
dalších 10 fotek
Porsche Mission E. | foto: Porsche
Současné směřování německého Porsche plně dokazuje, že konvenční modely se vznětovými motory mohou koexistovat s těmi elektrickými. Automobilka ze Stuttgartu chystá na trh svůj první elektromobil, ale zároveň nehlásá elektrickou budoucnost pro všechny. Třeba nejzásadnější model 911 se elektrifikace nedočká ještě dobrých 10 let.
Možná ještě vyhrabete z paměti koncept Mission E, který se představil světu na autosalonu ve Frankfurtu v roce 2015. Několik let od debutu by mělo konečně dojít i na jeho produkční variantu, která má být podle dostupných informací v posledních fázích vývoje.

Finální produkt se prý ukáže na některém z velkých evropských autosalonů v roce 2019 a stane se celkově šestou modelovou řadou Porsche. Název zatím není znám, neboť Mission E zůstane zachováno pouze pro koncept, ale třeba vzhled elegantního sedanu by měl ze studie vycházet a pravděpodobně se přenese i něco z pohonného ústrojí.

Jen pro připomenutí – Misson E oplýval dvojicí elektromotorů o souhrnném výkonu přes 600 koní (441 kW), z nuly na sto měl zrychlovat za 3,5 sekundy a baterie naskládané v podlahové platformě zaručovaly dojezd kolem 500 kilometrů.

Kolem prvního produkčního elektromobilu Porsche zatím zůstává spousta otazníků, mimo jiné i ohledně ceny. Konečná cenovka se prý má pohybovat kolem 100 000 dolarů (2,2 milionu korun). Co se prodejů týče, Porsche si věří a chce do dvou let od uvedení na trh začít prodávat kolem 20 000 kusů ročně.

Elektromobilem však příběh o elektrifikaci ve Stuttgartu nekončí. Vedle uvedení plug-in hybridních verzí modelů Cayenne a Panamera, spekulovalo se hodně také o hybridní 911. Výkonný ředitel Porsche Oliver Blume sice potvrdil, že je nadcházející generace 911 vyvíjená s přihlédnutím na možné použití hybridního pohonu, jenže samotná hybridní verze ještě nedostala zelenou z nejvyšších míst.

Inženýři Porsche se totiž bojí drastického nárůstu hmotnosti způsobeného přídavnými bateriemi. Zcela konkrétně nemáme hybridní 911 očekávat v nejbližších deseti letech a čistě elektrická verze nepřijde dřív, než za 15 let. Elektrifikace se k charakteru 911 zkrátka nehodí a zůstane proto výsadou větších modelů.  
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů