Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Manuální M3 vznikne, ale nejspíš to bude naposled, co BMW takové auto vyrobí

Naše téma
Jiří Švamberk | 30.11.2018
dalších 17 fotek
BMW M4 CS | foto: BMW
Vývoj manuální převodovky schopné zvládnout točivý moment přes 600 Nm je i pro BMW vysoce ztrátová „kratochvíle“.
Probíhající autosalon v Los Angeles prozatím přináší velmi zásadní a zajímavé zprávy. Jednou z nich je vyjádření Klause Frolicha, šéfa vývoje BMW, ohledně manuálních převodovek. Frolich přímo neřekl, že taková nová M3/M4 bude, na to si asi budeme muset počkat až do oficiálního představení, ovšem zároveň uvedl, že BMW M má eminentní zájem manuál v nabídce udržet, a to co nejdéle to půjde.

Zároveň řekl, že čistě inženýrského úhlu pohledu je manuál přežitek, protože co se rychlosti týče, samočinná převodovka bude vždy daleko rychlejší, než přímo řazená. Pro srovnání uvádí časy na Severní smyčce a také poukazuje na fakt, že z hlediska bezpečnosti jízdy přináší automat také jen samé výhody. Současně ale dodal, že M3/M4 je esencí radosti z jízdy, kterou manuál vždy nabízel měrou vrchovatou. Takže podle něj poslední manuál zmizí s další generací BMW M3/M4.

To znamená, že máme ještě nějakých 8 až 10 let…

BMW M4 CS


Na otázku proč BMW, které mezi prémiovými německými značkami vždy představovalo řidičskou alternativu, postupně vypouští manuální převodovku z výrobního programu, Frolich řekl, že nejde pouze o to, že pro automobilku je jednodušší vyvíjet motory s jedním typem převodovky, který pak podle typu adaptuje. Svou roli hraje také fakt, že dnešní motory BMW generují takový výkon, že méně zkušení řidiči by obložení manuální převodovky spálili během několika málo tisíc kilometrů. A něco takového si málokterý výrobce dovolí.

A vyvíjet manuální převodovku schopnou zvládnout více jak 600 Nm se ani BMW příliš nechce. Frolich říká, že počet zájemců o tento typ převodové skříně vývoj nemůže zaplatit. A to je bohužel fakt…

V galerii se můžete podívat na překrásné BMW M4 CS s... automatickou převodvokou.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů