Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Continental chystá "průhledné" sloupky osobních aut. Chodce už nepřehlédnete!

Naše téma
Radek Pecák | 30.11.2018
"Průhledný" sloupek čelního skla | foto: Continental
Virtuální A sloupky mají být důležitou součástí zlepšování bezpečnosti v silničním provozu.
Zejména v automobilech, které mají hodně skloněné čelní sloupky, je výhled šikmo vpřed často velmi problematický. Řidič pak snadno, například při odbočování vpravo, může přehlédnout chodce na přechodu, cyklisty nebo jiné zranitelné účastníky silničního provozu.

Zřejmě jedinou účinnou možností, jak tento problém vyřešit, je současný nápad společnosti Continental, která dodává díly většině výrobců automobilů. "Využitím pokročilých techologií v interiéru vozidla vytvořil Continental účinné řešení, které omezuje přední slepé úhly zůsobené rozměrnými "A" sloupky," říká Karsten Michels, kterým je vedoucím oddělení Systémy&Technlogie v divizi Interiéry společnosti Continental.

V principu jde o propojení kamerových systémů a OLED displejů integrovaných do A sloupků. Pokud kamera v interiéru zaznamená, že řidič vyklonil hlavu, tak jak to dnes obvykle dělá, pokud si chce vylepšit výhled v oblasti sloupků, vnější kamera začne přenášet na displej obraz se situací před vozem

"Sledováním pohybů hlavy řidiče a současným živým snímáním obrazu před vozem dokáže systém Virtuální A sloupek vytvořit reálnou perspektivu, jako kdyby se řidič díval skrz spojené čelní a boční okno," uvádí se v tiskové zprávě  Continentalu.

„Tato nová technologie skutečně umožňuje řidiči spatřit chodce a vozidla přijíždějící zleva i zprava, které by jinak bylo možné kvůli A sloupku přehlédnout,“ vysvětluje Michels. Continental zatím neuvádí, kdy se tento výbavový prvek ocitne v sériovém voze. Je ale pravděpodobné, že to bude v horizontu několika let.

Potom se v automobilech objeví v těsné blízkosti dva páry displejů. Na ten umístěný níže se bude promítat obraz z "kamerových" zpětných zrcátek", ty na sloupcích pak poslouží k výše popisovanému účelu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů