Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lamborghini konečně představilo Urus, nové "super SUV". Jak se vám líbí?

Naše téma
Dominik Valášek | 04.12.2017
dalších 19 fotek
Lamborghini Urus. | foto: Lamborghini
Dají se kategorie SUV a supersportů vzájemně přiblížit natolik, aby vzešlo jen jedno vozidlo, kombinující oba světy? V italském Lamborghini přesně tohle zkusili a na první pohled to vypadá, že se jim zdánlivě bláznivý záměr možná i zdařil.
Po dlouhém čekání je tady konečně Urus. Druhé SUV značky (první bylo „Rambo Lambo“ LM002) dostalo název po plemeni bojových býků a Italové o něm tvrdí, že se jedná o vůbec první "super SUV" světa. Oproti původnímu konceptu z roku 2012 je výsledná podoba o hodně hezčí, ale pořád stejně agresivní.

Podle vzezření, kdy Urus vypadá jako čtyřdveřový Aventador na chůdách, by člověk jen těžko soudil, že je základ platformy stejný jako u koncernových SUV Audi Q7, Bentley Bentayga a Porsche Cayenne. Opticky působí vůz nízkým a doširoka rozkročeným dojmem a rozhodně se nejedná pouze o pozlátko.

Jak bylo řečeno již dříve, Urus si pod kapotou veze dvěma turby přeplňovaný osmiválec o objemu čtyř litrů. Přestože si supersportovní modely značky zachovávají atmosférické motory, Urus využívá přeplňování kvůli točivému momentu. A ten je, stejně jako výkon, obrovský. Konkrétně má motor 650 koní (478 kW), a nejvyššího "krouťáku" 850 Nm dosahuje již ve 2250 otáčkách za minutu. Na všechna čtyři kola s preferencí zadní nápravy se potom síla nese skrze osmistupňovou automatickou převodovku ZF.

I přes ohromnou hmotnost 2,2 tuny má Urus nejlepší poměr hmotnosti a výkonu ve své třídě, konkrétně 3,38 kg/k. Z nuly na sto peláší SUV za 3,6 sekundy, z nuly na dvě stě to zvládá za 12,8 a maximální rychlost činí 305 km/h.

S takovým výkonem samozřejmě vzniká potřeba patřičně dimenzovaných brzd. Lamborghini nešetřilo a vozu vecpalo už ve standardu největší karbon-keramické brzdy, které přicházely v úvahu. Průměr kotoučů vpředu činí 440 mm a třmeny jsou zde dokonce desetipístkové. Základní kola mají průměr 21 palců, ale lze zvolit až 23 palců.

Adaptivní vzduchový podvozek s variabilní světlou výškou spolupracuje se zatáčením zadní nápravy a také s voličem jízdních režimů, přepínajícím mezi šesti módy. K dispozici je Strada (silnice), Sport, Corsa (okruh), Sabbia (písek), Terra (terén) a Neve (sníh). Vedle bubnového přepínače módů nachází se v interiéru startovací tlačítko pod rudou krytkou, což je prvek převzatý ze supersportovních modelů.

Nechybí digitální přístrojový štít, velký displej infotainmentu a ještě jedna dotyková obrazovka, přes kterou se ovládají vybrané palubní funkce - například klimatizace.

Ačkoliv má celý interiér tak trochu „supersportovní“ vzezření, zachovává i praktičnost. Pasažéři těží z rozvoru dlouhého 3003 mm, a kufr má objem 616 litrů, případně až 1596 litrů při sklopených zadních opěradlech. Přístrojový štít, multimediální systémy a bezpečnostní asistenty sdílí Urus s výše zmíněnými koncernovými modely.

Nové SUV od Lamborghini lze objednávat už nyní, první dodávky zákazníkům jsou potom naplánovány na jaro příštího roku. Cena v Evropě je bez daně stanovena na 171 429 eur, tedy v přepočtu na 4,4 milionu korun. I přes značně vysokou cenovku očekává automobilka odbyt kolem 3500 kusů ročně.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů