Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Které písně se nejvíce hodí k řízení? Výzkum zveřejnil Seat

Naše téma
Radek Pecák | 21.04.2019
Laboratoř Seat | foto: Seat
Bohemian Rhapsody od skupiny Queen vede seznam nejoblíbenějších skladeb pro řidiče.
Hudba v současné době patří k řízení skoro stejně tak, jako pivo k tlačence. Britské zastoupení značky Seat se však rozhodlo zjistit, jaké písně jsou mezi řidiči ty nejoblíbenější.

Výsledky ukázaly, že jednoznačně vede Bohemian Rhapsody, skladba skupiny Queen nahraná již v roce 1975. I na dalších předních příčkách se umístily písně, které vznikly již před desítkami let. Na druhém místě je například další velký hit ze 70. let s názvem Dancing Queen od kapely Abba, následován Livin´on a Prayer od Bon Jovi a také klasikami z let osmdesátých, písněmi Walking on Sunshine a Eye of the Tiger. 

Důvodem, proč je Bohemian Rhapsody pro řidiče tak příjemná, je skutečnost, že umí odbourat stres, navodit pocit pohody a zpříjemnit řízení. Devadesát procent řidičů dokonce přiznalo, že jim poslech hudby v autě navozuje pocit štěstí. Drtivá většina z nich (84 %) za volantem své oblíbené písně poslouchá pravidelně, což dokázal průzkum provedený na 2000 řidičích ve věku od 18 do 84 let.

Výzkum publikovaný v časopisu Nature zase prokázal, že během poslechu hudby, která se nám líbí, uvolňuje naše tělo dopamin, tedy takzvaný hormon štěstí. Tím se jen zvyšuje náš pocit pohody a radosti. I proto se stal SEAT první značkou na světě, která do svých modelů integrovala oblíbenou aplikaci populární hudby Shazam. Podle průzkumů ji během řízení využívá až 70 % řidičů ve chvíli, kdy jedou rychleji než 30 km/h. Navíc se samozřejmě specialisté značky snaží o co možná nejlepší reprodukci zvuku.

Seat ještě přidává rady pro ty, kteří chtějí složit hit. Ty poskytl Pablo Cano, hudebník, producent a autor více než 500 hudebních skladeb. Podle něho musí mít rytmus  2/4 nebo 4/4. Tyto rytmické impulzy lze snadno poznat a ještě snadněji se na ně tančí; jsou nám tak blízké jako tlukot vlastního srdce.

Důležitá je podle něho harmonie. Hlavní tóny (C dur, D dur…) jsou schopny navodit pohodu a radost. Myšlenka, že méně je někdy více pak platí i pro hudbu. „Mnoho písní, které se staly hitem, má jen tři nebo čtyři akordy," říká.

Rovněž musí být struktura logická, aby posluchači mohli předvídat, jak bude píseň pokračovat a texty musí být nekomplikované. To proto, aby jim každý porozuměl a uměl se s nimi ztotožnit. Cílem je navodit pocit souznění s textem písně. Také refrén musí mít jednoduchou melodii, která se dá snadno zazpívat. "Je to ta část písně, kterou si posluchač zapamatuje, takže je důležité ji několikrát zopakovat," sdělil.

Top 20 písní pro řízení:

1. Bohemian Rhapsody, Queen

2. Dancing Queen, ABBA

3. Livin’ on a Prayer, Bon Jovi

4. I’m Gonna Be (500 miles), The Proclaimers

5. Eye of the Tiger, Survivor

6. Walking on Sunshine, Katrina and the Waves

7. Wake Me Up Before You Go Go, Wham!

8. Happy, Pharrell Williams

9. Girls Just Wanna Have Fun, Cindy Lauper

10. I Gotta Feeling, Black Eyed Peas

11. Ain’t No Mountain High Enough, Marvin Gaye & Tammi Terrell

12. Don’t Stop Believing, Journey

13. Wonderwall, Oasis

14. This Is Me, The Greatest Showman

15. Roar, Katy Perry

16. Hey Ya!, Outkast

17. I Believe in a Thing Called Love, The Darkness

18. Three Little Birds, Bob Marley

19. One Kiss, Calvin Harris & Dua Lipa

20. Hey Baby!, DJ Ötzi
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů