Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Která auta se u nás kradou nejvíc? Podívejte se na přehled za loňský rok

Naše téma
Daniel Fuglevič | 29.03.2018
Ilustrační foto. | foto: Pixabay
Z policejních statistik vyplývá, že krádeže automobilů na území Česka rok od roku klesají. Jaké vozy mají nyní zloději nejraději?
Při pohledu na kompletní roční statistiku za posledních 10 let je opravdu potěšující, že počet krádeží aut každým rokem klesá. A to výrazně. Zatímco v roce 2008 bylo na území ČR odcizeno na 18 011 vozů, minulý rok byl počet krádeží „jen“ 3594.

Statistiky dále ukazují ještě 428 případů krádeže motocyklu a 13 121 případů vloupání do automobilu. Počet krádeží určitých součástek vozidel činí 4191. I v těchto případech jde ale z dlouhodobého hlediska o pokles.

Dlouhodobý vývoj krádeží motorových vozidel v ČR.


Jaké modely jsou tedy u zloděju nejoblíbenější?
Nejoblíbenějším terčem zlodějů i nadále zůstávají škodovky, kterých se loni ukradlo celkem 1511 kusů. To rovněž proto, že jich po českých silnicích jezdí pochopitelně nejvíce (přesněji jde o 30 procent vozového parku osobních aut v Česku).

Nejkradenějším modelem Škody je pak stejně jako v minulých letech Octavia, jež zastává skoro polovinu všech zcizených škodovek, přesně 797 aut. Druhá je Fabia a třetí stařičká Felicia.

Hned za Škodou se pak v žebříčku objevují další vozidla koncernu Volkswagen s počtem 512 ukradených aut. Na třetí příčce je Ford s počtem 312 odcizených vozů. Více se dozvíte v tabulce:

Počet odcizených automobilů podle značek:

Počet odcizených automobilů podle značek za rok 2017.


Objasnění krádeží stouplo proti předminulému roku taktéž. Zatímco v roce 2016 bylo objasněno jen kolem 23 procent krádeží, loni se počet zvýšil na 29 procent.

Policie zveřejnila i přehled nejrizikovějších okresů a krajů, kde k trestné činnosti krádeže auta loni docházelo nejčastěji. Na vedoucích příčkách je zejména Středočeský kraj společně s Prahou a rovněž Liberecký kraj.

Nejrizikovější kraje České republiky v roce 2017.


Zdroj: Ministerstvo vnitra České republiky
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů