Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koncept Smart Vision EQ je německá představa městské mobility

Naše téma
Dominik Valášek | 31.08.2017
dalších 26 fotek
Smart Vision EQ. | foto: Smart
Autosalon ve Frankfurtu se nezadržitelně blíží a Smart se chystá vyrukovat s plně autonomní a plně elektrickou variantou městského vozítka Fortwo. Jedná se navíc o první auto od Smartu, hlásící se k nové pod-značce EQ.
Právě pod EQ bude v brzké budoucnosti spadat více než deset plně elektrických novinek Daimleru. Smart zde má figurovat coby nejmenší městské vozítko a na druhé straně se objeví velké elektrické SUV, pravděpodobně od Mercedesu.

Malý Smart Vision EQ se každopádně staví do role auta, které již zcela eliminuje potřebu řidiče a dva pasažéři na jeho palubě se budou moci bavit během celé cesty. I z toho důvodu se v minimalistickém interiéru nenachází naprosto žádné fyzické ovladače, a to ani ty naprosto základní.

Kdokoliv může elektrický vůz ovládat skrze mobilní telefon, případně i skrze velký čtyřiadvacetipalcový displej na palubní desce. Ten však slouží v první řadě hlavně v roli multimediálního a komunikačního centra.  K mání bude možnost sledovat filmy, připojit se na sociální sítě, nebo třeba ukazovat všem okolo vzkazy skrze velký displej v přední masce, nahrazující klasickou mříž chladiče.

Karoserie sice vzdáleně stále připomíná tvary aktuálního Smartu, ale disponuje mimo jiné třeba průhlednými dveřmi, potaženými speciálním zatmavovacím filmem. Displeje se najdou také v zadních světlech a i skrze ně lze komunikovat s ostatními účastníky provozu.

Už dopředu se u konceptu počítá také s možností sdílení. Místo aby vznikala nutnost vlastnit svůj vlastní autonomní Smart, stačilo by se o jeden „přihlásit“ a on by sám přijel. Kdyby jej nikdo nepoužíval, zajelo by si auto v mezičase na nabíjecí stanici, kde by ládovalo šťávu do svojí 30 kWh baterie.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů