Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koenigsegg v Ženevě ukázal pravděpodobně nerychlejší sériově vyráběné auto

Naše téma
Jiří Švamberk | 06.03.2019
dalších 8 fotek
Koenigsegg Jesko | foto: Koenigsegg
Alespoň to o modelu Jesko, jehož netypické jméno je poctou otci zakladatele, tvrdí Christian von Koenigsegg.
O pokoření Hranice nejčastěji mluví Hennessey a Bugatti, ovšem zatímco druhý jmenovaný ve svých silných prohlášeních zvolnil, pravděpodobně v obavách, že aktuálně na to jejich vozy prostě nemají, Hennessey o prolomení této hranice stále mluví v reálné rovině. Jenže v tomto rybníce plave jedna hodně velká štika, kterou je švédský Koenigsegg, jehož Agera RS zajela průměrných 277 mph, tedy téměř 450 km/h.

Nyní Christian von Koenigsegg a jeho inženýři čeří momentálně dost klidnou hladinu novým modelem Jesko, který se má stát prvním sériově vyráběným vozem, který hranici 300 mph (483 km/h) pokoří. Důkazy zatím neexistují, ale počítačové simulace ukazují, že by měl Koenigsegg Jesko hranici 300 mph, tedy 483 km/h zvládnout.

Jesko přebírá množství technických řešení z Agery RS, jakým je například aktivní uložení motoru. Tím je vidlicový 5litrový 8válec s novinkou v podobě plochého klikového hřídele (váží pouhých 12,5 kg!), díky čemuž točí až 8500 ot/min. Jeho výkon na palivo E85 dosahuje 1600 koní (na klasické palivo by měl mít necelých 130é koní). Točivý moment se zvýšil na 1500 Nm při 5100 ot/min, přičemž 1000 Nm je k dispozici vždy v rozmezí 2700 až 6170 ot/min.

Unikem je vícespojková převodovka Light Speed Transmission (LST), kterou si Koenigsegg zkonstruoval sám. Tahle převodovka funguje podobně jako klasická dvouspojka, ovšem u ní je možné řadit pouze převody, které jsou v pořadí. Light Speed Transmission umí zařadit v podstatě jakýkoliv rychlostní stupeň, který je potřeba pro co největší akceleraci. Pádla pod volantem mají dvoupolohový režim, což znamená, že když řidič za pádlo zatáhne jen lehce, převodovka podřadí o jeden stupeň. V případě, že bude impulz řidiče razantnější, podřadí automaticky na nejvhodnější stupeň k plné akceleraci. Převodovka je navíc o50 kg lehčí, než klasická dvouspojka.  

Koenigsegg Jesko


Na tomhle autě je extrémní úplně vše, včetně kol, která jsou vyrobena z karbonu. 20palcová přední kola váží pouhých 5,9 kg, vzadu pak jsou pak disky ještě o palec větší a váží 7,7kg. Cena? Za cenu těchto kol byste měli Porsche 718 Cayman…

Pneumatiky dodává Michelin, jmenovitě jde o Pilot Sport Cup 2 a v rámci volitelné výbavy můžete zvolit Cup 2 R. Zda se jedná o pneumatiky, které zvládnou 300 mph lze jen spekulovat, ale myslíme si, že nikoliv.

Hmotnost Jeska o 20 kg přesahuje 1400 kg, což znamená, že jeden kůň „nese“ méně než jedno kilo! Ohromující.

Vznikne pouze 125 kusů a celý projekt je poctou otci, který mu ve 22 letech pomáhal firmu založit a roky byl jeho mecenášem. Zajímavostí je, že jeho otec celou dobu absolutně netušil, jak se vůz bude jmenovat, protože von Koenigsegg dokonce nechal vydávat falešné tiskové zprávy, kde bylo záměrně uváděno jiné jméno.

V naší galerii si můžete Jesko detailně prohlédnout.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů