Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia představila koncept elektrického SUV. Niro EV slibuje dojezd okolo 380 km

Naše téma
Dominik Valášek | 11.01.2018
dalších 13 fotek
Koncept Kia Niro EV. | foto: Kia
Model Niro je v nabídce značky ojedinělý tím, že je nabízen výhradně s hybridním pohonným ústrojím. Nyní chce však Kia zajít ještě o něco dál a na veletrhu spotřební elektroniky CES 2018 v Las Vegas ukazuje koncept Niro EV vybavený výhradně bateriovým pohonem.
Od klasického Nira se to elektrické liší na první pohled pozměněným a více futuristickým vzhledem. Zajímavostí je třeba využití interaktivního displeje, který nahrazuje tradiční mříž chladiče. Ta u elektromobilu vzhledem k absenci klasického chladiče pochopitelně není potřeba. Zároveň je displej jednou z variant komunikace s chodci a cyklisty. Niro tyto účastníky okolního provozu rozeznává, a jakmile se k nim přiblíží, začne z předních reproduktorů vysílat varovný signál.

Razantních změn doznal i interiér. Celá kabina se značně zjednodušila a prakticky oprostila od klasických fyzických tlačítek. Všemu nově vládnou displeje a ovládání doteky či gesty. Novinkou je i identifikace řidiče pomocí rozpoznávání obličeje a hlasu.

O pohon elektrického Nira EV se stará sympatický výkonný elektromotor o výkonu 204 koní (150 kW), krmený nikoliv li-ion, ale li-pol (lithium-polymer) baterií o kapacitě 64 kWh. Na jedno nabití má Niro zvládnout až 383 kilometrů dojezdu, ovšem dynamické vlastnosti nebo nabíjecí časy zatím nejsou k dispozici.

Vyvstává otázka, kdy se Niro EV objeví na trhu. Kolují spekulace, že by to mohlo být ještě letos, v každém případě je elektrické Niro teprve začátkem. V nové strategii budoucí mobility ACE se Kia zavazuje, že do roku 2025 uvede na trh celkem 16 nových elektrifikovaných aut, zahrnujících elektromobily, hybridy a plug-in hybridy.

Již v roce 2020 má na trh přijít zbrusu nový elektromobil na palivové články, v roce 2021 začíná testování autonomního provozu ve větších městech a do roku 2030 mají být všechna nová auta značky vzájemně propojená prostřednictvím systémů konektivity.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů