Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia odhalila nový Ceed. Zatím jen hatchback, ale dorazí i další varianty

Naše téma
Dominik Valášek | 16.02.2018
dalších 20 fotek
Kia Ceed. | foto: Kia
Za dvanáct let svého působení se stal cee’d jedním ze zásadních modelů v oblíbeném a konkurencí nabité nižší střední třídy. Rivalové však stále přidávají do kroku a tak musí i Kia přijít s novinkami. Nová a celkově třetí generace Ceedu (tentokrát již s velkým písmenem na začátku a bez apostrofu) se představila právě dnes.
Po vzhledové stránce prošel Ceed spíše evolucí než zásadnějším přepracováním. Celkový design byl možná malinko zjednodušen, ale zásadní prvky v podobě světel nebo „tygřího nosu“ zůstaly nápadně podobné předešlému modelu. Základní verze stojí na patnáctipalcových kolech a vybírat lze maximálně sedmnáctky, takže mánie obřích kol Kiu zatím nedostihla.

Oproti stávajícímu modelu je nový Ceed o 20 mm širší (je tedy široký 1800 mm) a o 23 mm nižší (1447 mm). Rozvor však zůstal zachován na hodnotě 2650 mm. Délku zatím neznáme.

Interiér má být podle automobilky ergonomičtější a kvalitnější než dosud. Měkčené plasty jsou hojněji zastoupeny a potěšující je středový panel, natočený k řidiči. K mání bude velmi široká výbava, zahrnující klasiku v podobě infotainmentu s navigací, ale i prémiové prvky jako třeba audiosystém JLB, Wi-Fi hotspot nebo sedačky oděné do pravé kůže.

Už v základní výbavě se přitom nachází třeba automatické rozsvěcení světel nebo bezklíčový přístup. Z oblasti bezpečnostních asistentů je zde adaptivní tempomat, aktivní udržování v pruhu a další náležitosti. Kufr pojme 395 litrů zavazadel v základním postavení sedadel. 

Selekce motorizací do určité míry kopíruje nabídku příbuzného Hyundaie i30. Z benzínových motorů je na výběr atmosférický čtyřválec o objemu 1,4 litru a výkonu 100 koní (74 kW), přeplňovaný litrový tříválec o výkonu 120 koní (88 kW) a přeplňovaný čtyřválec 1,4 litru o výkonu 140 koní (103 kW). Zároveň se objevuje nový dieselový čtyřválec 1.6 CRDi, splňující přísnou emisní normu Euro 6d. U něj lze volit mezi variantami o výkonech 115 a 136 koní (85 a 100 kW). Všechny motory jsou standardně párovány se šestistupňovým manuálem, u výkonnějších motorů lze připlatit i za sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku.

V Evropě jde nový Ceed do prodeje již v nadcházejících měsících a Kia samozřejmě zachovává prodlouženou sedmiletou záruku. Ceny zatím neznáme.

Mezi další novinky patří i představení nové karosářské verze Ceedu na březnovém autosalonu v Ženevě. Mimo klasického hatchbacku bychom se tak mohli dočkat i dlouho probíraného shooting brakeu či sportovně laděného kombi.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů