Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Nový Hyundai i30 kombi jde po krku Octavii. Kufr má skoro stejný, co dál?

Naše téma
Stanislav Švarc | 10.08.2017
dalších 22 fotek
Hyundai i30 kombi. | foto: Stanislav Švarc
Rok 2017 u automobilky Hyundai patří modelu i30. Na jeho začátku se nejprve začal prodávat pětidveřový hatchback a před několika dny přišla řada i na praktičtější kombík. Kromě toho Hyundai už stihl představit také další dvě verze, k jejich uvedení na trh však dojde až později.
Konkrétně jde o ostrou i30 N a liftback jménem i30 Fastback.

Čerstvou novinkou u prodejců je ale zmíněný kombík. A i od něj, stejně jako od klasického hatchbacku, si české zastoupení automobilky (které novinku sebevědomě popisuje jako "nejlepší český kombík všech dob"; a když do něj nepřesednete, je to "vaše škoda") slibuje hodně.

V pořadí celkově už třetí generace modelu i30 má v tomto směru skutečně laťku docela vysoko. Hyundai i30 byl loni dokonce nejprodávanější "neškodovkou" v Česku, vůz vyráběný v Nošovicích byl po Octavii, Rapidu, Fabii a Superbu pátým nejoblíbenějším autem.

Hned na úvod se sluší také připomenout, že nová "třicítka" pro mě není úplnou neznámou, už v únoru jsem zkoušel hatchback s přeplňovaným litrovým tříválcem. Kombík je pochopitelně v mnohém kratší verzi podobný.

Začněme ale tím, co je jinak a co je u kombi nejdůležitější. Ano, kufrem. Hyundai si v tomto směru mezigeneračně výrazně polepšil, základní objem totiž narostl z 528 litrů na 602 litrů, což je o pouhých 8 litrů méně, než kolik poskytuje Škoda Octavia Combi, tedy nejoblíbenější český kombík.

S šikovným kufrem...
Zajímavé je, že "třicítce" na takový objem stačí i o dost kratší celková délka karoserie, jak ostatně ukazuje tato tabulka:

Nový Hyundai i30 kombi: Srovnání s předchozí generací a se Škodou Octavia Combi
Nový Hyundai i30 kombiPředchozí Hyundai i30 kombiŠkoda Octavia Combi
délka4585 mm4485 mm4659 mm
šířka1795 mm1780 mm1814 mm
výška1465 mm1495 mm1463 mm
rozvor2650 mm2650 mm2686 mm
objem zavazadlového prostoru - základní602 l528 l610 l
objem zavazadlového prostoru - maximální1650 l1642 l1740 l

Nejde ale jen o velikost, zavazadlový prostor v i30 je i šikovně vymyšlený. Pod podlahou se například skrývají docela velké přihrádky (pod nimi je ještě rezerva), kam naskládáte spoustu věcí - a ty pak během jízdy nebudou "rajzovat" sem a tam. Kufr má také příjemně nízkou nakládací hranu a jeho dno po sklopení zadních opěradel tvoří dlouhou plochu, která sice není zcela rovná, ale zato je bez schodu.

Testované auto navíc bylo vybaveno příplatkovými kolejnicemi s posuvnou přepážkou. Šikovné. Zato mě příliš neoslnila "hloubka" kufru, tedy prostor mezi podlahou a roletou v kufru.

Hyundai i30 kombi.


Kromě dvojitého dna, pod nímž se ukrývá zmíněný organizér, na tom má vinu i elegantní tvar zádi. Hyundai totiž vsadil na moderní svažující se záď, která sice vypadá fešácky, ale současně snižuje vertikální využitelnost zavazadelníku.

... a "uklizeným" interiérem
Delší záď pak má kromě větší praktičnosti ještě jeden zajímavý přínos. V kombíku je ve srovnání s hatchbackem víc místa nad zadními sedadly, s prostorem v podelném směru se ale bohužel nic nezměnilo. I i30 kombi tak v tomto ohledu mezi rivaly nevyčnívá a cestující s výškou nad 185 centimetrů už budou na zadních sedadlech bojovat s místem pro kolena. Zadní lavice (dělená v poměru 60:40) kromě toho uspokojí jen dva dospělé pasažéry, prostřední místo je totiž spíš nouzové.

Zatímco kufrem se na Octavii i30 opravdu dotahuje, prostorem na zadních sedadlech nikoli.

Potěší zato množství odkládacích schránek různých velikostí a tvarů, zvlášť přihrádky ve dveřích jsou skvělé.

Na první pohled upoutá "uklizená" palubní deska. V i30 ubylo tlačítek a dorazila přehlednější architektura a jednodušší tvary, dotykový displej infotainmentu je nově umístěn na vrchní části středového panelu (v předchozí generaci do něj byl integrován).

V testovaném autě byl ten největší, samozřejmě příplatkový. Má úhlopříčku osm palců, levnější verze má jinak displej s pětipalcovou úhlopříčkou a nejlevnější varianty dotykovou obrazovku nemají.

Hyundai i30 kombi.


Zatím mám však zkušenost jen s nejdražším řešením. A to je fajn. Díky vyšší poloze je obrazovka víc na očích, není třeba kvůli ní klopit zrak, což je rozhodně přínos. Líbil se mi také samotný infotainment, který má přehledné a svižné prostředí s hezkou a praktickou grafikou. Spolehlivě funguje i propojení s chytrým telefonem.

Stejně tak oceňuji, že Hyundai i přes výše zmíněný "úklid" v autě ponechal fyzické ovladače a tlačítka. I díky tomu je ovládání snadné a rychlé. Dobrý dojem z kabiny pak podtrhují i kvalitnější materiály, dobré zpracování, povedená sedadla, příjemně tvarovaný volant či přehledný přístrojový panel s novým grafickým stylem.



Jízdou se vyrovná nejlepším
Už svezení s hatchbackem ukázalo, že nová i30 se jízdními vlastnostmi může směle rovnat s nejlepšími auty ve své třídě. Kombík na tom není jinak. To, k čemu je určený, dělá dobře a jen těžko u něj najdete nějaké výrazné chyby.

Podvozek s víceprvkovou zadní nápravou (narozdíl od Octavie ji mají všechny motorizace) nabízí dostatek komfortu a ani na největších možných kolech, příplatkových sedmnáctkách (225/45 R17), nemá problémy s nerovnostmi. Žehlí je příkladně, nic nebouchá, kola neodskakují. Schopné je ale auto i v zatáčkách - v oblouku se přehnaně nenaklání a dokáže statečně držet zvolenou stopu. Ve vysokých rychlostech vůz působí stabilně.

Největší posun jsem však zaznamenal v řízení. Ve srovnání s předchůdcem je totiž citelně strmější a přesnější, působí teď mnohem přirozeněji a plynuleji. Skvěle odpovídá kultivovanému charakteru i30.

Hyundai i30 kombi.


Když Hyundai novou i30 představoval, tvrdil, že jde o "auto pro všechny". Tahle snaha je z vozu skutečně cítit, další posun k solidnímu a všestrannému charakteru, jakým se proslavil zejména Volkswagen Golf, je tu patrný. Nový Hyundai i30 se jízdně opravdu tlačí na nejlepší - i jako kombík.

Líbilo se mi i spojení se silnější verzí 1,6litrového turbodieselu, což je současně nejvýkonnější nafťák v nabídce. Rozhodně mi bylo příjemnější než kombinace s litrovým tříválcem, kterou jsem vyzkoušel v hatchbacku. S výkonem 136 koní (100 kW) samozřejmě tenhle motor netrhá asfalt, ale na "takové to normální ježdění" stačí. I když třeba v táhlých kopcích nebo na dálnici ve vysokých rychlostech mu dochází dech - přece jen je to pořád šestnáctistovka. Zato se spokojí s 5 až 7 litry nafty na sto kilometrů. A je i slušně odhlučněná.

U testovaného vozu motor spolupracoval se sedmistupňovou automatickou dvouspojkovou převodovkou, která funguje příjemně, řadí hladce a rozumně. Jen při rozjezdech občas škube, ale to je u dvouspojek vcelku obvyklé chování.

Jak je to s cenou?
Dojmy z i30 kombi se dají shrnout velice prostě. Auto působí solidně a dospěle, skoro až "německy". Myslím, že právě to výrobce chtěl. Jízdně se nemá za co stydět, zato prostotu v interiéru mohlo být víc, tím myslím vzadu.

Hyundai chce ale zaujmout i poměrem cena/výbava. Nejlevnější provedení aktuálně stojí 384 990 Kč. Za tyto peníze dostanete vůz v akční výbavě Best of Czech a se 120koňovým tříválcem. Výbava obsahuje třeba klimatizaci, rádio s USB a AUX vstupy, bluetooth handsfree, tempomat, palubní počítač, automatické světlomety či automatické přepínání dálkových světel.

Pokud navíc zvolíte nejsilnější benzinovou jednotku (přeplňovaná jedna-čtyřka T-GDI 140) nebo diesel (slabší provedení 1,6litrového dieselu CRDi 110), dostanete ještě Paket Club zahrnující 15palcová litá kola, kůží potažený volant, LED denní světla, mlhovky nebo elektricky ovládaná zadní okna.

Problém ale nastane, když zatoužíte po testované motorizaci. V takovém případě už budete potřebovat nejméně 564 990 korun, za automat se připlácí 50 tisíc.

Kompletní ceník najdete zde. Akční ceník tady.

Hyundai i30 kombi CRDi 136 7DCT: Hodnocení a technické údaje
+kvalitní a prostorný interiér
+solidní jízdní vlastnosti
+úsporný motor
-méně prostoru na zadních sedadlech
-nejsilnější diesel jen s nejvyšší výbavou
-motoru občas dochází dech
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1582 cm3
max. výkon100 kW (136 k) při 4000 ot/min
max. točivý moment300 Nm při 1750-2500 ot/min
převodovkaautomatická, sedmistupňová
max. rychlost198 km/h
zrychlení 0-100 km/h10,9 s
kombinovaná spotřeba4,3 l/100 km
délka4585 mm
šířka1795 mm
výška1465 mm
rozvor2650 mm
pohotovostní hmotnost1415-1578 kg
zavazadlový prostor (min./max.)602-1650 l
cena od384 990 Kč (T-GDI 120)
cena testovaného vozu746 890 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů