Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

7 otázek a odpovědí o motorovém oleji. Používáte ten správný?

Naše téma
Jiří Švamberk | 26.07.2018
foto: Mobil
Mazní motoru je v podstatě to nejdůležitější, co si řidiči musí u každého auta s konvenčním pohonem hlídat. Dalo by se říct, že olej je pro motor to samé, co pro člověka krevní oběh. Bez řádného mazání motor fungovat nebude, stejně jako lidské tělo bez krve. Pojďme si připomenout nejdůležitější informace o mazání motoru a jeho druzích.  
Běžný uživatel automobilu dobře ví, že bez paliva auto nepojede. Ovšem ne každý už si uvědomuje, že to samé platí o oleji, který se uvnitř každého spalovacího motoru stará nejen o volný pohyb mechanických hybných součástek, ale také o chlazení.  

U nových automobilů je situace jednoduchá. Když dodržujete servisní prohlídky, servis se o výměnu postará a vy už nic řešit nemusíte. Jenže poměrně výrazné procento prodaných aut je z druhé ruky a v jejich případě je už situace o něco složitější.

Jaký typ motorového oleje mám použít? A kolik se ho vlastně má dolít? V některých případech je to docela oříšek, zejména v případě dnešních moderních motorů. Mazání motoru je zásadní potřeba každé pohonné jednotky, a pokud ho opomenete či úplně zanedbáte, zaděláváte si na velké problémy, mnohdy ústící ve fatální selhání. Nehledě na to, že opravdu nejde o nic složitého – vyměnit olej u běžných typů aut zvládne úplně každý. Stačí se jen řídit základními pravidly a poučkami. Můžete tak ušetřit značný finanční obnos.

1) NENÍ TO MARKETING. AUTOMOBILKY VĚDÍ, CO DOPRUČUJÍ.

Jak jsme zmínili v úvodu, jestliže koupíte nový automobil, jste ve značné výhodě. Výrobce pro každý typ předepisuje konkrétní olej a výrazně doporučujeme nespekulovat, zda není zbytečné kupovat tak drahý plej. Vždyť ten, co používá soused je o polovinu levnější. Společnosti zabývající se výrobou motorových olejů spolupracují s automobilkami při vývoji konkrétního motoru a připravují pro něj olej přímo na míru. Podíváme-li se na jednotlivé příklady, tak exemplárním je značka Ferrari. Při koupi každého Ferrari je naprosto nezbytná plně vyplněná servisní knížka, která v případě těchto sportovních strojů hraje nemalou roli při určování ceny.

Bez servisní knihy je auto výrazně levnější, protože nelze s jistotou prokázat, že předchozí majitel/majitelé používali výhradně motorové oleje Shell. Jakýkoliv jiný olej může znamenat větší opotřebení vnitřních komponent, jinými slovy velké finanční náklady. Ze světa běžných automobilů je ukázkovým příkladem čtyřválec Twin Spark od Alfy Romeo se dvěma zapalovacími svíčkami na válec. Jeho nelichotivá pověst ho nedoprovází proto, že by šlo o konstruktérky špatný motor, ale z důvodu toho, že majitele absolutně nerespektovali doporučení o jejich správném zahřívání a především o používání pouze a výhradně motorového oleje Selenia.

Jestliže si nejste jistí, jakou specifikaci použít v případě motoru vašeho vozu, stačí si zavolat do jakéhokoliv autorizovaného servisu, prodejny, navštívit fanklub konkrétní značky, případně, tedy pokud máte to štěstí, se o tom poučit v návodu k používání.

 

2) EXISTUJÍ DVA ZÁKLADNÍ DRUHY

Obecně platí, že do motoru se používají syntetické a minerální oleje. Starší motory si s přehledem poradí s minerálním olejem, což je vlastně vedlejší produkt při rafinování ropy. Používá se od počátku motorismu a je výrazně levnější, než syntetický olej.

Naopak syntetické oleje rozhodně levné nejsou, protože jsou chemickým způsobem zušlechťovány. Pro mazání motoru se hodí lépe, neboť mají delší životnost a lépe mažou. Výrobci vyrábí několik typů syntetických motorových olejů a označují je podle toho, do jakých podmínek se hodí, a také v závislosti na tom, zdali a čím jsou aditivovány. 

Syntetické oleje se dále dělí na polosyntetické a plně syntetické. Přestože mezi laickou veřejností převládá názor, že největší rozdíl mezi těmito oleji spočívá ve schopnosti čistit motor, tím hlavním rozdílem je viskozita, přičemž viskozita plně syntetických olejů méně kolísá v závislosti na teplotě. A to znamená vyšší tekutost při nízkých teplotách. Zároveň může plná syntetika zajistit snížení spotřeby paliva.

3) ADITIVA JSOU PRO MOTOR BLAHO

Vnitřní součástky motoru jsou nejvíce namáhány ve chvíli, kdy startujete. Příměsi, tedy aditiva, v podobě minerálních prvků, jakými je zinek, fosfor nebo titan, snižují namáhání a zákonitě tedy i opotřebování pohyblivých komponent motoru a váží se k vnitřním stěnám namáhaného komponentu. Při dalším studeném startu tak usnadňuji pohyb součástek. To je také důvod, proč valná většina systémů start/stop u studeného motoru nefunguje. Mezi další přidávaná aditiva patří také magnezium, vápník a sodík, které zlepšují jeho čistění.

 

4) JAK SE VYZNAT V OZNAČENÍ?

Asi jste si všimli, že každý olej má jiné označení. Je jich docela dost a jeden má pocit, že se v tom ztrácí. Vysvětlení na etiketách ale bývá veskrze vůbec žádné, tedy kromě toho, jak skvelý ten či onen olej je a jak dokáže váš motor ochránit. Pro vás ale mají největší cenu označení na přední etiketě, která udávají viskozitu.

Jako příklad posouží rozšířený motorový olej 10W-40. V tomto případě první číslo znamená viskozitu za studena (proto písmeno W jako winter, tedy zima), druhé pak za horka. Písmeno W se vztahuje na teploty, které panují v místě vašeho bydliště a obecně platí, že čím nižší číslo, tím řidší bude olej při teplotách pod bodem mrazu. V Evropě se v drtivé většině používají motorové oleje 5W a 10W, které by měly dostatečně mazat i při teplotě -29, respektive -18 °C.

Druhé číslo označuje viskositu oleje za provozní teploty. Běžný motorista se svým osobním vozem volí číslo 30 – 40 a velmi záleží na tom, jakým vozem a jakým způsobem jezdíte. Například při vysokém namáhání motoru, při tahání přívěsu, nebo časté jízdě s velkými náklady, je vhodnější zvolit vyšší číslo, 40, 50. Pokud vlastníte auto, se kterým jezdíte hodně ostře, vyplatí se klidně i 60. Motorové oleje s viskozitou za tepla 60 a více ale stojí mnohonásobně víc, než běžné oleje.

5) JAK ČASTO MĚNIT?

Dříve narození budou jistě pamatovat dobu, kdy se olej měnil po každých 5000 kilometrů, nebo po 3 měsících podle toho, co nastalo dřív. Ovšem s pokrokem v oblasti maziv a konstrukci pohonných jednotek se interval výměny olejového motoru výrazně posunul.


Dnes je to tak, že většina moderních strojů má intervaly psané na 10 až 15 tisíc kilometrů. Samozřejmě platí, že dřívější výměna ničemu neublíží a je dokonce vhodná, jestliže se pohybujete po především po městě nebo rádi jezdíte na limitech vašeho vozu. Pravidlem je výměna minimálně jednou za rok, protože pak se v oleji tvoří voda. Vhodná je také kontrola každých cca tisíc kilometrů, jelikož během nich může docházet k drobným únikům z důvodu opotřebení materiálu. Máte tak jistotu, že případný pokles hladiny zaregistrujete včas. Při té příležitosti kontrolujte jeho barvu a konzistenci. Pokud je černá jako uhel a vy máte do příštího intervalu ještě dost času, neváhejte a olej preventivně vyměňte a zajeďte za vaším mechanikem.

 

6) KOLIK VLASTNĚ DOLÍT?

Tyto informace jsou zaneseny v návodu k používání, nicméně ne každý automobil je takovým manuálem vybaven, takže pro tyto informace se obraťte na autorizovaný servis vaší značky, případně na fanklub. Ovšem to platí v případě, že hodláte vyměnit olej kompletně. Motor má také tu vlastnost, že olej spotřebovává. Nemusí ani tak jít o netěsnost, případně počínající poruchu, ale konstrukční vlastnost. Náchylné jsou především vysokootáčkové motory, případně motory s protilehlými písty. Při dolévání oleje se řiďte ryskami na olejové měrce. Je lepší olej dolévat za studena, kdy olej není rozstříknutý po celém motoru, a vy znáte přesnou hladinu. Pokud doléváte do horkého motoru, postupujte opatrně po decilitrech. Vždy používejte olej správné specifikace, to znamená, že 5W-40 nelze míchat se 10W-50, jelikož se naruší mazací schopnosti oleje a může dojít k poškození. Nemáte-li jinou možnost, dolejte olej jiné specifikace, ovšem pak motor příliš nenamáhejte a proveďte ihned jeho kompletní výměnu.

Pozor na přelití, které může znamenat fatální problém. Jestliže se olej ve vaně začne dotýkat klikového hřídele, jeho rotující pohyb hladinu našlehá jako šlehačku, čímž ztratí mazací schopnosti a malér je na světě. V to případě je vhodně olej raději upustit přes vypouštěcí šroub.

7) KDE HO KOUPÍM A JAK SE ZBAVÍM VYJETÉHO OLEJE?

V době internetu je pohodlné vše kupovat z domova. Ale u motorového oleje doporučujeme specializované kamenné krámky. Nemusíte pak řešit reklamace za nesprávný olej, který může být už dávno starý. Školený prodejce by také měl mít dostatek informací a poradit vám s výběrem. Nákup u čerpací stanice se vyplácí pouze ve chvíli, kdy chcete dolévat, nikoliv měnit.  

Jestliže si olej měníte sami, schovejte si účtenku a kanystr. Vyjetý olej nalijte zpět do dózy a zajděte do prodejny, kde jste olej kopili. Je vhodné se dopředu informovat, zda prodejce službu likvidace vyjetého oleje nabízí. Pokud ne, odevzdejte kanystr do Sběrného dvoru technických služeb.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů