Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda v Paříži ukáže koncept příštího "Rapidu". Jméno však zatím neprozradí

Naše téma
Radek Pecák | 14.07.2018
Koncept Vision X | foto: Škoda Auto
Koncept vozu, který bude mít design velmi blízký sériové podobě nástupnického modelu Škody Rapid, ukáže mladoboleslavská automobilka na svém výstavním stánku během autosalonu v Paříží.
Škoda Auto bude jednou z mála "nefrancouzských značek", které se zúčastní letošního ročníku pařížského autosalonu. Ten letos začne novinářskými dny 2. a 3. října a Automix bude u toho.

Na svém stánku bude návštěvníky lákat na nejsilnější verzi Kodiaqu, který dostane označení RS, faceliftovanou fabii a zejména na koncept jedné z hlavních novinek pro příští rok. Tím bude nová generace modelu, který se dnes prodává jako Rapid Spaceback. Oficiální premiéra tohoto vozu by se pak měla odehrát na jarním autosalonu v Ženevě.

"Vůz dostane zcela nové jméno, které dosud nebylo v dějinách automobilky použito," prozradil dobře informovaný zdroj redaktorovi portálu Automix.cz. Prý se má jednat o analogii případu, když končilo první škodovácké SUV Yeti a nahrazoval ho Karoq. Vzhledem k tomu, že v názvech škodováckých SUV se objevuje na konci písmeno Q, tak v tomto případě se nabízí jméno končící na "A", které obsahují další "silniční" modely Octavia a Fabia. Uvidíme...Do seznamu ochranných známek, které registruje Úřad průmyslového vlastnictví si Škoda nicméně nechala v posledních měsících zapsat například názvy Scala či Capara.

Lidé, kteří vůz viděli, tvrdí, že novinka má skutečně líbivý design a mohla by konkurovat i klasickým hatchbackům v kategorii nižší střední třídy, tedy i Volkswagenu Golf. Do jeho konečných tvarů by se mělo přenést hodně z konceptu Škoda Vision X, což je předobraz chystaného nejmenšího Škodováckého SUV, přesněji řečeno crossoveru. "Pokud si odmyslíte plastovou spodní část Vision X, dostanete v podstatě budoucí rapid," dozvěděl jsem se.

Mezi pohonnými jednotkami se objeví zejména litrový zážehový tříválec a rovněž čtyřválec 1,5 TFSI. Počítá se rovněž s nazazením mild hybridu využívajícího 48voltovou elektrickou soustavu.

Přestože by vůz měl nabídnout velký vnitřní prostor, bude postaven na koncernové platformě MQB A0, kterou zatím používají Volkswagen Polo či Seaty Arona a Ibiza. Získá však podstatně zvětšený rozvor.

Jedním z důvodů, proč se takto k následovníku rapidu ve Škodě přistupuje, je snaha posunout octavii do ještě vyššího segmenu, než ve které se nachází dnes. Připomínáme, že čtvrtá generace tohoto škodováckého bestselleru se má dostat na trh v roce 2020. Premiéra by se však mohla stihnout už v závěru příštího roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů