Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jawa vám i dnes prodá klasickou „třindu“ s dvoutaktem. Má to ale zajímavý háček

Naše téma
Dominik Valášek | 03.03.2018
dalších 15 fotek
Jawa 350/364 Retro. | foto: Dominik Valášek
Tuzemská Jawa je v dnešní době značkou takřka zapomenutou. Mnoho lidí by řeklo, že je týnecká továrna už jen odrazem dávno zašlé slávy, ovšem na letošní výstavě Motocykl 2018 v pražských Holešovicích dala Jawa najevo, že ještě nepatří do starého železa. Vedle nového modelu je totiž u Jawy k vidění i jedna velká zajímavost.
Jawa 350 OHC Special
Přímo uprostřed skromného stánku Jawy na výstavě Motocykl stojí na podstavci zlatý hřeb celé prezentace. Stroj lemovaný stříbrno-červenými kapotami nese název 350 OHC Special a jedná se o nejnovější příspěvek Jawy do stoupajícího segmentu retro café racerů.

Pravidelně zakulacené kapličce před jezdcem dělají společnost široké kapoty, odvádějící horko od vzduchem chlazeného čtyřtaktního jednoválce o objemu 397 ccm, jehož výkon činí 28 koní (20,4 kW). Stylové výfuky po obou stranách mají kónický tvar a nechybí ani správná povinnost každého „kafáče“, kterou je ploché sedlo zakončené kulatým bobkem.

Z praktických, ale i stylových důvodů jsou tu potom zrcátka uchycená jako závažíčka v koncích nízkých řídítek. Za ně usedá jezdec do výrazně sportovnější pozice, než jaká je nastavená u naháče 350 OHC. Přední kotoučové brzdě nechybí povinné ABS a oproti 350 OHC jsou tu i vylepšené přední vidlice.

Faktem každopádně je, že pěkný naháč, reflektující slavnou historii Jawy, nevzniká u nás v České republice. Licenční výrobu totiž obstarává čínský Shineray a konkrétně je 350 OHC Special postavena na základech prakticky totožného modelu XY 400.

Jawa se čínskou výrobou nijak netají a podle slov zástupců značky se jedná o racionální způsob, jak ponechat nové motorky Jawy cenově dostupnými. Koneckonců nový kafáč vychází na rozumných 119 900 korun.

Zbrusu nová dvoutaktní „třinda“
Teď ovšem konečně k oné zajímavosti slíbené již v úvodu. Ač se to zdá z dnešního pohledu v zásadě neskutečné, Jawa vám i dnes opravdu prodá dvoutaktní dvouválcovou třistapadesátku krmenou karburátorem. Typ označený jako 350/634 Retro je opravdu klasickým modelem 634, který se začal poprvé vyrábět v roce 1973.

Motorka je až na detaily naprosto autentická a to včetně spousty chromu a dvojice dlouhých výfuků vystrčených vzhůru. Liší se pouze „hranatý“ motor z pozdějšího modelu 638 a přední kotoučová brzda z modelu 639. Ze světa moderních vymožeností je tu dále elektrický startér, doplňující otočnou nakopávačku, moderně vypadající blikače a bohužel i elektronická přístrojovka s digitálním displejem. Bohužel proto, že k celkovému charakteru stroje o hodně lépe sedí dvojice klasických analogových budíků. Ideálně potom se spínačkou na legendární „bošák“.

Teď ovšem k té zajímavé části. Jak je spoustě lidí již v tuto chvíli jasné, je zhola nemožné, aby Jawa prodávala motorku bez ABS, navíc s dvoutaktním vzduchem chlazeným motorem plněným karburátorem a přimazáváním „oil-master“.

Stroj, který si od Jawy koupíte, proto není legislativně novou motorkou, ale zjednodušeně řečeno pouze „náhradním dílem“, který si osadíte svými existujícími doklady ze kteréhokoliv modelu „šestkové“ řady – tedy 632, 634, 638, 639 nebo 640.

V praxi to funguje tak, že s novým motocyklem dostanete certifikát o výměně rámu, případně i o výměně typu motoru a osazení kotoučové přední brzdy. S certifikátem potom dojdete na úřad, kde vám do starého technického průkazu zapíší VIN kód z nové motorky. Z pohledu legislativy jste si tedy nekoupili novou motorku, ale jen jste u staré motorky vyměnili rám a případně motor. Zbylé „pohledové“ díly se samozřejmě nikam nezapisují.

Dobrou zprávou je, že získání nové/staré „třiapůle“ touto obezličkou nestojí moc peněz. Obstarožní Jawa se vyrábí technologií a nástroji, které se v Týnci za dlouhou historii zaplatily už několikrát, takže cena úplně nového stroje činí 69 130 korun. Plus samozřejmě investice vašich stávajících dokladů, či nákup co nejlevnější bazarové motorky s platnými doklady.

Jedná se mimochodem o vcelku oblíbený postup. Svou milovanou „třindu“ si tímto způsobem ročně „obnoví“ asi třicet lidí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů