Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na stovku za 1,9 sekundy? Elektrický hypersport Aspark Owl to umí

Naše téma
Daniel Fuglevič | 19.02.2018
dalších 6 fotek
Aspark Owl. | foto: Aspark
Když přijde na elektromobily a jejich schopnost využít všechen točivý moment takřka od nulových otáček motoru, ve zrychlení „auta na baterky“ prostě nemají konkurenci. To dokazuje i nový japonský hypersport, který nese trochu podivné jméno.
O elektrickém hypersportu Aspark Owl jste mohli slyšet už dříve, protože jeho prototyp malá japonská firma představila už minulý rok ve Frankfurtu. Už tehdy si zřejmě mnozí říkali, že jeho jméno jaksi nepadne celkovému charakteru šíleně rychlého silničního modelu. Ve volném překladu totiž můžeme Aspark Owl nazvat česky „jiskřící sovou“.

Nechme ale jméno jménem, protože nyní na sebe výrobce upozornil zcela jiným způsobem. Jeho model s tehdy uváděným výkonem 436 koní (320 kW), točivým momentem 763 Nm a hmotností pod 860 kg měl totiž teoreticky zvládnout zrychlení z nuly na 100 km/h za rovné 2 vteřiny.

A nyní to vypadá, že tento předpoklad konstruktéři opravdu splnili. Tedy částečně. Při testování na opravdu nebezpečně kratičké cestě, kdesi u výrobní haly, pilot opravdu zvládnul podle telemetrie zrychlit na 100 km/h za 1,921 sekundy.

Aspark Owl se tedy prozatím vyrovnává pouze očekávané Tesle Roadster, která je ovšem také ve fázi prototypu a své zrychlení na stovku za 1,9 sekundy má uváděno pouze teoreticky – oficiální měření zatím neproběhlo, Tesla auto stále vyvíjí. Homologovaný sprintovací speciál Dodge Challenger SRT Demon se pak na elektromobily se svým časem 2,3 sekundy nechytá vůbec.

Vadou na kráse schopností bleskurychlé „sovy“ pouze je, že test byl prováděn na závodních pneumatikách. Je pochopitelné, že na zahřátých „slickách“ má auto nepochybně silnější trakci a dokáže akcelerovat mnohem rychleji. Aspark však tvrdí, že výkon svého hypersportu chce dále ladit, aby takové schopnosti mohl dokázat i na klasických silničních pneumatikách.

Japonská firma chce produkci limitované série 50 kusů spustit už zanedlouho. Za opravdu nekompromisní elektrický hypersport si prý bude žádat v přepočtu 90 milionů korun.  

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů