Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Jak se řídí opravdový KITT ze seriálu Knight Rider? Tady máte odpověď

Naše téma
Dominik Valášek | 03.04.2018
další 4 fotky
KITT 2000. | foto: YouTube/Jay Leno\'s Garage
Pokud jste měli v devadesátých letech doma televizi, nemohl vám uniknout seriál Knight Rider, v němž David Hasselhoff v hlavní roli proháněl padouchy za volantem sporťáku jménem KITT 2000 (jméno je zkratkou názvu Knight Industries Two Thousand). Speciální efekty amerického seriálu z osmdesátých let jsou z dnešního pohledu spíše vtipné, přesto však KITT zůstává do značné míry fascinující.
KITT uchvátil celou generaci lidí a velká spousta Pontiaců Firebird třetí generace – ze kterých KITT vycházel – skončila coby přestavba na ikonické superauto. Aby také ne. KITT uměl v seriálu mluvit, skákat, disponoval autopilotem, turbopohonem a spoustou dalších nezbytností.

Náhled do toho, jak takový KITT ve skutečnosti vypadá, a jak se vlastně řídí, přináší na svém YouTube kanálu bývalý televizní moderátor a milovník aut Jay Leno. Díky ochotnému fanouškovi totiž mohl Leno usednout nikoliv do repliky, ale do opravdového KITTa, jenž byl použit při natáčení seriálu.

Dožilo se jen pár originálů
Zajímavostí je především fakt, že z přibližně 20 aut použitých při natáčení dožilo se dnešních dnů jen asi 5 kusů. Konkrétní vůz, kterým se projel Jay Leno, by měl být podle majitele vůbec nejblíž stavu, ve kterém filmová studia prodala auta po konci natáčení.

Auto na videu je sice základním Firebirdem s relativně slabým pětilitrovým motorem, ovšem i tak zažilo během natáčení nějaké ty kaskadérské kousky, neboť se původně jednalo o kus, který neměl svou hereckou kariéru přežít.

Právě z toho důvodu byl čtyřrychlostní automat vyměněn za starší třírychlostní, vyznačující se větší odolností při hrubém zacházení od kaskadérů. Vůz disponuje také oddělenými okruhy brzd, to aby bylo možné zabrzdit pouze předek nebo pouze zadek. Předek kvůli pálení zadních gum, zadek kvůli otočkám „na ručku“.

Pozlátko především
Majitel musel své auto dát poměrně výrazně do kupy, ale ani tak nelze hovořit o tom, že by byl výsledek perfektní. Jak v jedné fázi videa majitel zmiňuje, při pohledu zespod je vidět spousta neoriginálních svárů od výztuh karoserie a také šrámů z natáčení. Na druhou stranu i to jsou prvky, zvyšující hodnotu vozu.

Zevnějšek a hlavně vnitřek KITTa je nicméně dokonalým odrazem vozu ze seriálu. Předek černého Firebirdu lemuje legendární laserový skener, jehož světlo přejíždí z jedné strany na druhou, ale ještě daleko zajímavější je v autě jeho interiér.

Po desetiletích od vzniku seriálu vypadá interiér vlastně trochu komicky. Palubní deska je obsypána tlačítky, hraje světly všech barev a hýří změtí číslic bez hlubšího významu - všimněte si třeba rychloměru, který ukazuje 281 mil za hodinu, i když auto stojí. Tlačítka pak odpovídají některým trikům, které KITT uměl. Takže tu je panel simulující ovladač pro vytvoření kouřové clony nebo kluzké louže z oleje. A nechybí ani „turbo boost".

Vyloženě úsměvná je každopádně obrovská CRT televize, umístěná po řidičově pravici. Nepřehlédnutelný je také „volant“, potažmo spíš řídítka, trčící ze sloupku řízení, pochopitelně značně znesnadňující ovládání.

Převod řízení je velmi dlouhý, stejně jako u spousty dalších Amerik.

A na závěr jedno zklamání. Tenhle KITT nemluví...

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů