Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čím jezdí legendy akčních filmů? Možná se budete divit

Naše téma
Daniel Fuglevič | 28.05.2017
dalších 35 fotek
Hummer H1 Arnolda Schwarzeneggera. | foto: zimbio.com
Filmový průmysl 80. a 90. let byl doslova továrnou na akční hrdiny, jejichž představitelé jsou dodnes legendami svého oboru. A často ve filmech jezdili zajímavými auty. Nás ale zajímal, jakými vozy tito herci jezdí ve skutečném světě. Vlastní stejně legendární vozy, jako jsou oni samotní a jejich role?
Arnie, Sly, Dolph Lundgren... Sláva těchto akčních herců proti jejich vrcholným dnům možná trochu klesla, ale pro všechny, kdo vyrůstali na začátku 90. let mají dodnes svoje kouzlo.

Mají však tyto hvězdy ve svých garážích vůbec nějaká zajímavá auta? Nebo se na staré roky spokojily s normální šedou produkcí, ve které už raději nejsou lidem tak moc na očích?

Čtěte také: BMW představilo koncept velkého kupé řady 8. Sériová verze dorazí příští rok

U námi vybraných hrdinů jsme narazili na oba případy, přičemž některá hollywoodská jména si stále i po letech slávy udržují zdravé nadšení do aut. Podívejte se sami níže. V galerii pak najdete spoustu fotek.

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger – elektrický Mercedes-Benz třídy G upravený firmou Kreisel Electric.


Kulturista, herec, politik a dnes asi nejznámější Rakušan na planetě zemi. „Arnieho" musí znát snad každý, jelikož hlavně v 80. letech byl první volbou režisérů při nutnosti obsadit do hlavní role charakterního svalovce, který z hrané postavy automaticky vytvoří ikonu. Mezi jeho nejznámější trháky patří určitě Barbar Conan, Terminátor, Komando, Predátor, Total Recall či Pravdivé lži.

Na filmovém plátně jsme ho mohli vidět za řídítky Harley-Davidson Fat Boy (Terminátor) a za volantem Pontiacu Bonneville (Poslední akční hrdina), Chevroletu Blazer K5 (Komando) a naposledy v Chevroletu Camaro ZL1 (Konečná).

Čtěte také: Arnie Schwarzenegger má novou hračku. Hodně zajímavou a velice rychlou

V civilu si ale dodnes udržuje nadšenecký postoj k velkým terénním vozům jako Hummer H1, který stále vlastní, nebo Mercedesu-Benz Unimog a třidě G, kterou si nedávno nechal přestavět na elektrický pohon. Mimo to měl v garáži už třeba Porsche 911 Turbo Cabriolet, Dodge Challenger SRT, Mercedes-Benz SLS AMG Roadster, Bugatti Veyron a v současné době vlastní i originální americký tank M47 Patton.

Bruce Willis
Bruce Willis – Bentley Continental GTC.


Hláškující frajer, který souboje se záporáky bral vždy s nadhledem a nebyl jen chladnou mašinou na zabíjení. Později se od akčních rolí přesunul také k dramatu a psychologickým thrillerům, dodnes však bere role i v pořádných akčních trhácích. Kariéru hrdiny mu určitě odstartovala Smrtonosná past a následně její pokračování. Dále je nutno zmínit Pulp Fiction, 12 opic, Šakal, Pátý element, Armageddon či Sin City.

Ve filmu ne vždy zastává funkci řidiče, protože často střílí padouchy z místa spolujezdce. Přesto jsme ho mohli vidět řídit Mercedes-Benz třídy G (Smrtonosná past 4.0), Porsche 911 Carrera (Red 2) a nakonec třeba starou Hondu Civic SL druhé generace a známý „Zedův" chopper Grace Harley Davidson FXR (Pulp Fiction).

Willis je známým sběratelem starých amerických klasik a „muscle cars", hlavně z dob 50. a 60. let. V jeho garáži už tedy byly skvosty jako Dodge Charger, Chevrolet Corvette Convertible, Pontiac Firebird 400 či Ford Mustang Shelby GT500 Convertible. Při normálních pojížďkách městem byl ale rovněž k vidění v Bentley Continental GTC, BMW řady 7 či Range Roveru.

Dolph Lundgren
Dolph Lundgren – Ferrari FF.


Švédský herec s ostrou čelistí se v Hollywoodu proslavil hlavně nespočtem rolí v akčních béčkách, a to i přesto, že jednou z jeho prvních velkých šancí byla role zaporáka ve čtvrtém pokračování Rockyho, v němž ztvárnil nezapomenutelného boxeraIvana Draga.

Do povědomí širší veřejnosti se pak dostal po boku Jean-Claude van Damma ve filmu Univerzální voják. Široké portfolio akčních bijáků pak doplňují třeba snímky jako Mstitel, Kamufláž, Pohyblivý terč a Zúčtování v Malém Tokiu. V točení hromady druhořadých filmů však pokračuje i dnes.

Ve filmu Čas pomsty se proháněl v replice Ferrari F40, v Zúčtování v Malém Tokiu se pak na chvíli projel ve Fordu Thunderbird z roku 1963.

Čtěte také: Škoda Karoq Coupé: Jak by se vám česká novinka líbila jako kupé-SUV?

Lundgren není zrovna obrovským nadšencem do aut, takže často jezdí v docela normálním SUV Caddilac Escalade. Rád si ale dopřeje rychlou jízdou. Dříve vlastnil Ferrari 612 Scaglietti a poté i Ferrari FF, se kterým se účastnil známého závodu Gumball 3000.

Chuck Norris
Chuck Norris – Cadillac Escalade.


Mistr bojových umění, hvězda teleshoppingu 90. let a ten nejlepší strážce zákona v Texasu. Chucku Norissovi už nikdo neodpáře hlavní roli v seriálu Walker Texas Ranger, kde padouchům hromadně rozdával kopy s otočkou. Slávu si ovšem ještě předtím vydobyl rolí po boku Bruce Leeho ve filmu Cesta draka. Dále pokračoval nespočtem rolí hrdiny v béčkových filmech. Za zmínku stojí Tichá zuřivost, Osamělý vlk McQuade, Zákon mlčení nebo Delta Force.

V roli Cordella Walkera jezdil v policejním, pochopitelně neprůstřelném, pick-upu Dodge Ram 1500 Club Cab SLT. Ve filmu Osamělý vlk McQuade jsme pak mohli Norrise vidět za volantem dalšího vozu Dodge, tentokrát modelu Ramcharger. Pontiac Trans Am řídil ve snímku Oko za oko. Za zmínku stojí také červená Karate Corvette, v níž jezdil kreslený Norris v animovaném seriálu Karate Kommandos, který napsal právě Norris.

Čtěte také: Dopravní policisté dostali "nová" auta. Audi A6 s šestiválci mají hlídat dálnice

Možná je to součástí nekonečného množství vtipů o jeho osobě, existuje totiž opravdu málo informací, v čem Norris každodenně jezdí. Podle všeho dříve vlastnil Ford Mustang z roku 2003, naposledy ho však někdo zahlédnul v Cadillacu Escalade. Říká se, že Chuck Norris svůj Mustang stále považuje za koně, a proto sedí na jeho střeše a rozjíždí ho údery nohou do dveří.

Jackie Chan
Jackie Chan – Bentley Mulsanne.


Hongkongský herec je známý hlavně díky rolím v akčních komediích, kde nemá problém kreativním způsobem zmlátit hromadu padouchů k zemi. Díky znalostem bojového umění dělal nejprve kaskadéra ve filmech Bruce Leeho, jeho talent se však rozvinul právě až po smrti svého kolegy. Z mnoha snímku lze vybrat Police Story, Božskou relikvii, Legendu o opilém Mistrovi, Mstitele beze jména či Křižovatku smrti.

V roli závodního jezdce řídil Mistubishi 3000 GT (Thunderbolt), další kaskadérské kousky předváděl za volantem Mitsubishi Lancer Evo IV (Mstitel beze jména) a dalším Mitsubishi, tentokrát hatchbackem Colt, jezdil v Police Story.

Je vidět, že Jackie Chan je zblázněný do vozů japonské značky, a proto nechal v rámci vlastní limitované edice upravit i několik modelů Lancer Evo IX. Díky nedávné spolupráci se značkou Bentley byl k vidění i za volantem limuzíny Mulssanne.

Jean-Claude van Damme
Jean-Claude van Damme – Lamborghini Gallardo Spyder.


Původem belgický herec drží černý pás v karate a v tomto bojovém umění se stal rovněž mistrem Evropy. Právě jeho fyzické schopnosti mu následně přinesly jemu typické filmové role akčního hrdiny. Hlavně v 90. letech se udržoval na špici produkce mnoha béčkových akčních filmů jako Kyborg, Kickboxer, Živý terč a Timecop. Nejznámější rolí ale byla zřejmě ta v Univerzálním vojákovi.

Ve filmech není Van Damme za volantem zrovna často vidět. V novějším snímku Swelter ale usedne do stylového Lincolnu Continental z roku 1961. Na motorce typu Honda XR 650 L pak prováděl kaskadérské kousky v bijáku Živý terč.

Čtěte také: Éra downsizingu podle Volkswagenu končí. Zmenšování motorů je na vrcholu

Už od dob své největší slávy propadl britskému luxusu, vlastnil třeba Bentley Azure a Rolls-Royce Silver Seraph. Nyní usedá do Bentley Continental GTC nebo Lamborghini Gallardo Spyder.

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone – Chevrolet Camaro SS.


Pro někoho bude navždy Rocky Balboa, pro někoho zase Rambo. Každopádně jde o dalšího siláka a hrdinu akčních filmů, který byl v 80. až 90. letech italsko-americkým ekvivalentem Arnolda Schwarzeneggra. Kromě dnes legendárních filmů Rocky a Rambo nejde nezmínit trháky jako Demoliton Man, Cliffhanger nebo Tango a Cash.

V docela nepopulárním snímku Formule! si zahrál závodního pilota, takže usedl i za volant monopostu F1. V osmdesátkovém snímku Cobra pak řídil upravený Mercury Monterey z roku 1951. Jako policista v Tango a Cash řídil kabriolet Cadillac Allanté.

Kromě červeného Chevroletu Corvette C3, který před nedávnem prodal, se Stallone pohybuje hlavně v novějších vozech. V garáži už měl několik Mercedesů od třídy G, třídy E až po SL 65 AMG Black Series, poté byl k vidění v Bentley Continental GTC, Porsche Panamera a také Chevroletu Camaro SS.

Kromě toho si po natáčení filmu Postradatelní nechal upravený pick-up Ford F-100 a později ho prodal v aukci. Vůz byl vydražen za 132 tisíc dolarů, tedy v přepočtu za 3,12 milionu korun.

Steven Seagal
Steven Seagal – Mercedes-Benz třídy S.


I přes negativně hodnocené béčkové filmy si od 90. let Steven Seagal vybudoval armádu fanoušků. Držitel černého pásu si na plátně s ledovým klidem a stále stejným výrazem zpracovával bandu nepřátel tak rychle, že se proslýchalo, že i jeho culík umí karate. Na důchod nemyslí a akční filmy točí dodnes. Mezi jeho nejznámější ale určitě patří Nico, Muž s cejchem smrti, Přepadení v Pacifiku, Tajný agent Jack T. nebo Aljaška v plamenech.

Ve filmových rolích usedl do mnoha různých vozidel, většinou ale nešlo o nic speciálního. Zmínit se možná hodí Jeep Wrangler (Těžko ho zabít), Ford Mustang Mach 1 z roku 1973 (Muž s cejchem smrti) nebo Jaguar XKR (Na pokraji smrti).

Čtěte také: Nejlépe akcelerující auto planety už má cenu. Na kolik nový Demon vyjde v Česku?

Seagal se na veřejnosti do řízení moc nežene a spíš se nechává vozit. Povětšinou je k vidění, jak vystupuje ze zadních dveří limuzín jako Mercedes-Benz třídy S, Bentley Mulsanne nebo klasického SUV Cadillac Escalade.

Wesley Snipes
Wesley Snipes – Mercedes-Benz třídy S.


Už navždy bude napůl člověkem a napůl upírem, který bojoval proti vyhubení lidské rasy. Wesley Snipes začínal tradičně hodinami dramatu, pokračoval studiem bojových umění a tuto kombinaci pak využil v noha filmech devadesátých let, u nichž nelze nevzpomenout na Přepadení ve vzduchu, Vlak plný peněz, Zónu úniku a samozřejmě Demoliton Mana a Bladea.

Na filmovém plátně řídil Dodge Charger z roku 1973 (Blade), ale jinak za volantem není moc vidět. Až v nedávném seriálu Hráč, ztvárnil Snipes šéfa důležité organizace, a proto usedá například do Porsche 911 GT3, Mercedesu-Benz třídy S nebo Astonu Martin Rapide.

Kromě záliby v motocyklech si během největší slávy pořídil Porsche 911 nebo Acuru NSX. Dnes už ale díky rodině a dětem parkuje v garáži Cadillac Escalade, Range Rover a Mercedes-Benz třídy S.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů