Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak se hasí hořící Tesla? Není to jen tak, vyžaduje zvláštní zacházení

Naše téma
Dominik Valášek | 19.10.2017
Hořící Tesla Model S. | foto: Feuerwehr-Landeck
Před několika dny se museli dobrovolní hasiči v tyrolském Landecku potýkat s ne zcela standardní situací. Devatenáctiletá řidička v Tesle Model S totiž nabourala do betonových zátaras před uzavřeným tunelem, a ačkoliv se sama dostala ven z auta jen s minimálními oděrkami, vůz na místě vzplanul.
Samozřejmě, že auta při nehodách docela běžně hoří, jenže zatímco se hasiči za desítky let naučili účinně řešit požáry konvenčních aut se spalovacími motory, elektromobily jsou v tomto ohledu poměrně novou záležitostí. Prakticky všechna moderní elektrická auta jsou vybavena li-ion bateriemi, které hoří rády a mají pozoruhodnou schopnost vzplanout znovu.

Na místě bylo celkem pět hasičských vozů a 35 lidí a jak uvádí tisková zpráva rakouských hasičů, při boji s požárem zásadně pomohlo držet se instrukcí, které pro případ nehod dodává záchranným složkám sama Tesla. Jedná se o soubor poznatků, pravidel a rad, říkajících jak zacházet s výkonným elektromobilem v nejrůznějších situacích.

Je zde například upozornění týkající se toxických výparů z baterií, dále samozřejmě způsob samotné likvidace požáru, nebo i fakt, že se má Tesla 48 hodin od nehody parkovat v „karanténě“ - to pro případ, že by baterie náhodou opětovně vzplanuly.

Aby se dal požár baterií vůbec účinně hasit, je potřeba odpojit hlavní vedení vysokonapěťových článků od elektroniky auta. Tesla má pro tyto případy dva připravené přerušovací body, z nichž jeden musí být odpojen. První bod je ukrytý v předním zavazadelníku, ovšem pokud se vlivem nehody stane nedostupný (což byl i tento případ) musí se sáhnout po druhém bodu, skrytém v rámu levých zadních dveří.

Sem musí hasiči říznout kotoučovou pilou a teprve pak celé auto „vypnout“.

Následně je potřeba ochladit baterie velkým množstvím vody, aby se přestaly opakovaně vzněcovat. Tesla pro tyto případy doporučuje použití termokamery. Zajímavé je mimochodem ještě sledovat, že při nehodě hořely baterie jen v přední části. Aby vůz nevzplál celý, instaluje Tesla mezi jednotlivé bateriové moduly izolaci a zamezuje tak přeskakování plamenu z jedné části do druhé.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů