Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zatopené auto je hodně špatná koupě. Ale jak ho poznat?

Naše téma
Dominik Valášek | 18.10.2017
Ilustrační obrázek. | foto: Edmunds
Stručně a jednoduše řečeno: zatopené auto nechcete. Vůz, který prošel vodou, má totiž zaděláno na obrovské problémy a to v mnoha ohledech. I když voda dávno odtekla, spustila se oxidace všech možných kontaktů, plošných spojů a dalších elektrických a elektronických prvků. Vlhkost v dutinách karoserie nastartovala korozi a koberec i další části interiéru se mohou potýkat s plísní. Zkrátka je toho dost a dost.
Auto po povodních nicméně lze poznat a to s docela slušnou úspěšností. Stačí se zaměřit na některé věci nad rámec běžné prohlídky, kterou by měl u ojetin provádět každý.

Tak v první řadě nám může práci výrazně usnadnit čich. Otevřete dveře řidiče a skloňte se do prostoru nohou. Cítíte zatuchlinu a plíseň? V tom případě je dost možné, že už to v autě zvesela "bují".

Dále hledejte špínu, drobné kamínky nebo písek. Voda při záplavách samozřejmě není ani zdaleka čistá, takže se v různých dutinách a pod plastovými kryty vytvoří úsady bahna a nečistot. Prohlédněte třeba odkládací kapsy ve dveřích, vycvakněte lišty okolo dveří a podívejte se na rubovou stranu koberce interiéru.

Dále se zaměřte i na krytky šroubů sedadel (pokud je jimi vůz vybaven) a na šrouby samotné. Kvůli běžnému čištění není potřeba sedadla vyndavat, takže pokud jsou šrouby poškrábané, značí to, že byla sedadla venku, dost možná kvůli sušení.

Hodně toho prozradí i prostor pod podlahou kufru. I tady hledáme špínu, usazeniny, ale třeba i rez na rezervním kole, heveru nebo šroubech. Pozornosti by neměla ujít ani světla, která mohou jevit známky zatopení, a dokonce v nich může být vidět, kam až se vyšplhala hladina. Tu samou hladinu můžeme hledat i na hlukové izolaci v zadní části motorového prostoru.

Názornou nápovědou vám může být také video amerického serveru Consumer Reports, které vzniklo v reakci na nedávné řádění hurikánů Harvey a Irma, které se přehnaly po části území USA. Ovšem schopnost poznat zatopené auto přijde vhod i u nás v České republice.

Na konci videa se objevuje ještě dobře mířená rada na závěr – vždycky je lepší vzít vůz k mechanikovi. Pár stovek za jeho prohlídku totiž může uspořit velkou spoustu peněz za následné opravy.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů