Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar zvažuje ostřejší elektromobil I-Pace. Ale bojí se, že bude moc rychlý

Naše téma
Daniel Fuglevič | 30.05.2018
další 4 fotky
Závodní Jaguar I-Pace pro šampionát eTrophy. | foto: Jaguar
První elektromobil Jaguaru se pomalu chystá k zákazníkům a britská automobilka již přemýšlí o jeho ostřejší a výkonnější variantě s označením SVR. Produktový šéf Jaguaru má však obavy, aby model nebyl pro některé řidiče až příliš rychlý.
Elektromobily mohou být zatraceně rychlé a Jaguar si to velmi dobře uvědomuje. Vždyť už základní verze modelu I-Pace produkuje celkem 400 koní (294 kW) a 694 Nm točivého momentu. Rodinný crossover tak dokáže zrychlit z nuly na 100 km/h za svižných 4,8 vteřiny.

Britský výrobce by ale samozřejmě chtěl i tento model vybavit logem SVR od sportovní divize Special Vehicle Operations a dopřát mu ještě lepší schopnosti. Podle šéfa produktové řady Jaguaru Hanno Kirnera tak značka o modelu I-Pace SVR opravdu přemýšlí, jen si musí nyní stanovit určité priority.

Kirner v rozhovoru pro britský Autocar totiž zmínil, že opravdu výkonný elektromobil by mohli mít někteří řidiči problém zkrotit. Proto se inženýři nejspíše zaměří hlavně na vyvážení a ovladatelnost vozu, než na jeho přímou schopnost ve zrychlení porážet ty nejvýkonnější supersporty se spalovacím motorem.  

„Ano, mohli bychom mu zajistit akceleraci na 100 km/h za 1,8 vteřiny. Jako titulek do časopisů to zní dobře, ale jakmile si jednou, dvakrát zarazíte oči do lebky, může vás to přestat bavit,“ řekl Kirner magazínu.

„Musíme rovněž zajistit, aby auto nebylo až příliš rychlé. Bojím se, že okamžitý točivý moment a vysoký výkon by mohl představovat příliš velké sousto pro nezkušené řidiče. Možná bychom navrhli určitý způsob omezení výkonu auta, dokud by řidič nepodstoupil třeba cvičné jízdy na okruhu,“ dodal.

Prohlášení Kirnera tak možná zní trochu vtipně. Nelze totiž říct, že by Jaguar i dnes neprodával modely, které jsou pro některé řidiče až příliš nebezpečné. Na druhou stranu je ale skvělé vidět starost vyučovat a přichystat řidiče na výkon jejich auta.

Mimo verzi SVR pak automobilka přemýšlí také o speciální variantě SVX, určené do lehkého terénu, a verzi SVA, která by do výbavy elektrického I-Pace přinesla ještě více luxusu a komfortní výbavy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů