Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai ukázal nové SUV, zatím je bezejmenné. Jezdí na vodík

Naše téma
Jan Zajíc | 17.08.2017
další 3 fotky
SUV Hyundai s pohonem na vodík ještě nemá jméno. | foto: Hyundai
Automobilka Hyundai s pohonem na vodík a s palivovými články koketuje poměrně dlouho. Nově ale představilo zajímavé vodíkové SUV, které by se už brzy mělo začít prodávat.
Zatím jde jen o bezejmenný koncept, ale podle výrobce už má blízko produkční verzi. Přesný termín uvedení na trh však Hyundai neprozradil, hovoří jen o příštím roce. Vůz by měl být dostupný i v Evropě. Bohužel také zatím neznáme ani řadu technických údajů, třeba rozměry.

Design každopádně odpovídá tomu, co u korejské značky v poslední době vidíme. Všimnout si můžeme výrazné masky chladiče a dělených světlometů. Hyundai pak vyzdvihuje důraz na co nejlepší aerodynamiku, proto auto dostalo například zasouvací kliky dveří či průduchy v zadních sloupcích, které usměrňují proudění vzduchu. Interiér vypadá stroze a jednoduše, dominují mu dva velké displeje - jeden má funkci přístrojového panelu, druhý patří infotainmentu.

Nejdůležitější je ale pohonné ústrojí s palivovými články. Výrobce tvrdí, že se zaměřil na efektivitu a účinnost. Vylepšil také tlakové nádrže, v nichž se uchovává vodík. Jsou tři a zajistí prý dojezd až 800 kilometrů. Výkon vozu činí 163 koní (120 kW).

Uvedení vodíkového SUV je součástí plánu sesterských automobilek Hyundai a Kia nabídnout do roku 2020 jedenatřicet modelů s ekologickým pohonem. Korejský koncern počítá i s klasickými elektromobily a hybridy. V první polovině roku 2018 Hyundai například představí elektrickou verzi kompaktního SUV Kona s dojezdem 390 km, v roce 2021 dorazí elektrický model Genesis EV a také blíže nespecifikovaný elektromobil s dojezdem okolo 500 kilometrů.

Automobilka kromě toho vyvine speciální platformu pro vozidla s čistě elektrickým pohonem, která společnosti umožní vyrábět několik různých elektrifikovaných vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů