Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Francie je už mezi nejpomalejšími zeměmi v Evropě. Ode nynějška jen osmdesátkou

Naše téma
Radek Pecák | 01.07.2018
Nový rychlostní limit ve Francii | foto: Radek Pecák
Ve Francii od začátku července zavedli nižší rychlostní limit pro silnice, které nemají oddělené jízdní směry. Z dosavadní devadesátky musí řidiči ubrat na pouhých osmdesát. Tak pomalu se jezdí už jen v několika evropských zemích.
Pokud například v oblasti Štrasburku přejedete po běžné silnici směrem na západ řeku Rýn a tím současně i hranice států, budete muset zvolnit z povolené rychosti 100 kilometrů v hodině na pouhých osmdesát. Tak velký rozdíl je totiž od nynějška mezi rychlostními limity v Německu a ve Francii.

Země galského kohouta se rozhodla přes masivní protesty jejích obyvatel učinit toto opatření, neboť si od toho slibuje snížení počtu obětí dopravních nehod. Nyní ve Francii každým rokem v důsledku havárií na silnicích umírá zhruba 3500 lidí. Díky snížení rychlosti na vozovkách, které od sebe nemají (například svodidly) oddělené jednotlivé jízdní směry, by se počet obětí mohl snížit zhruba o desetinu.

Roma Budský z Týmu silniční bezpečnosti je přesvědčen, že by se to skutečně mohlo podařit. "Následky čelní srážky v rychlosti 80 kilometrů v hodině jsou v průměru o 21 procent méně závažné, než kdyby ke stejnému střetu došlo v tempu 90 kilometrů v hodině," říká.

Je to logické. Pokud totiž bude řidič nucen v rychlosti 90 kilometrů začít brzdit, aby do něčeho nenarazil, bude brzdná dráha jeho vozu 70 metrů. Pokud v daném okamžiku nepřekročí zmíněnou osmdesátku, zastaví o třináct metrů dříve. Navíc, auto jedoucí devadesátkou, má ve vzdálenosti 57 metrů od místa, kde jeho řidič začal brzdit, stále ještě rychlost 50 kilometrů v hodině.

Zpoždění, která vinou tohoto nařízení nastanou, nemají být podle mínění francouzských politiků zásadní. Každých deset kilometrů jde o jednu minutu. Bonusem má být navíc úspora pohonných hmot. Konkrétně půjde o zhruba patnáctiprocentní snížení spotřeby a tomu odpovídající množství emisí škodlivých plynů.

Na ostatních typech silnic zůstávají rychlostní limity nezměněny. Na dálnicích se tudíž může jet 130, na rychlostních silnicích 110 a v obcích 50. Pokud prší, tak i na dálnicích můžete jet maximálně 110. Pokud je mlha, tak se všude může "uhánět" maximálně padesátkou.

Překročení povolené rychlosti je ve Francii trestáno skutečně citelně. Pokud řidiče opakovaně přistihnout při překročení rychlosti o padesát a více kilometrů v hodině, dostane tříletý zákaz řízení, pokutu ve výši 3750 eur a jeho vozidlo bude zabaveno.

Rychlostní limit 80 kilometrů na silnicích mimo obce platí jen v několika evropských zemích. Například ve Švýcarsku a v Černé Hoře. Naopak v Rakousku a Německu se dá jet až stovkou.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů