Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Studentská elektrická formule válí. Mladí konstruktéři jsou ve světové dvacítce

Naše téma
Ilona Pergrová | 01.02.2024
Studentský tým TU Brno Racing je nejlepší mezi českými formulemi. Na snímku Dragon e3. | foto: Jan Prokopius
Jsou nejlepší mezi českými formulemi a v uplynulé sezoně se probojoval do první světové dvacítky. Tým TU Brno Racing složený ze studentů Vysokého učení technického v Brně dosáhl úspěchu s elektrickým monopostem nazvaným Dragon e3. Mladí konstruktéři se v létě zúčastnili závodů na maďarském Hungaroringu, tuzemském Autodromu Most a Formula Student Germany v německém Hockenheimu.  
„V žebříčku jsme posunuli o třináct míst a jsme nejvýše umístěným českým týmem soutěžícím v kategorii elektrických vozů. Z evropských týmů jsme se umístili osmí, což je krásný výsledek,“ hodnotí úspěch mezi třemi stovkami týmů z celého světa současný vedoucí TU Brno Racing Marek Viktořík.

Elektrická formule na závodech Formula Student Germany:

Už několik měsíců pracují na formuli pro letošní sezonu. Tou bude zbrusu nový elektrický monopost Dragon e4. „Letošní vůz plánuje tým odhalit 26. dubna. Slavnostní rollout chce tým přesunout ze své domovské fakulty strojního inženýrství, kde má dílny a zázemí, na brněnský hrad Špilberk,“ sdělila Iveta Hovorková, která má na VUT v Brně na starosti komunikaci.

Studenti zvou na svou přednášku v Knihovně Jiřího Mahena:

S novou formulí se chtějí studenti zúčastnit tří až čtyř závodů. Tým se kvalifikoval na nejvýznamnější evropské závody seriálu Formula Student a bude si vybírat, zda bude soutěžit v Česku, Maďarsku, Rakousku, Německu či Švýcarsku.

Tým TU Brno Racing vznikl na Fakultě strojního inženýrství VUT v roce 2010. V roce 2021 studenti ukončili výrobu monopostů se spalovacím motorem, když vyrobili jubilejní desátý model Dragon X a zároveň představili první model elektrické formule Dragon e1. TU Brno Racing je největším studentským týmem univerzity, na vývoji, výrobě a chodu týmu se letos podílelo přes šedesát studentů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů