Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Revoluce na dálnicích: Koho se týká? Mýtné v Česku zdraží v březnu, kvůli emisím

Naše téma
Radim Šlezingr | 31.01.2024
Mýtné v Česku bude dražší. | foto: Shutterstock
Začátkem března letošního roku se změní nejen ceny dálniční známek u nás, zavedena bude také nová složka mýtných poplatků pro vozidla nad 3,5 tuny. Ta by měla zohlednit produkci emisí CO2 u vozidel podléhajících zpoplatnění. Pojďme si to více přiblížit.
Mýtný systém v České republice z pohledu řidiče:
V ČLÁNKU NAJDETE
Kdo platí mýtné?
Nový poplatek za emise CO2
Další povinnosti a doporučení
Používáte například k podnikání dodávku s hmotností nad 3,5 tuny? Pak vás bude zajímat, že systém elektronického mýtného v České republice zavede od 1. března 2024 novou složku mýtných poplatků. Ke změně dochází v souvislosti s implementací směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/362, jejímž cílem je podpořit další snižování produkce emisí CO2. Mýtné by tak mělo zdražit o deset až patnáct procent.

Kdo platí mýtné?
Mýtné se platí za jízdu vozidlem s hmotností nad 3,5 tuny po dálnicích a po označených úsecích silnic I. třídy. Vozidlo musí být vybaveno palubní jednotkou, která je nepřenosná a její používání je vázáno na konkrétní auto zaevidované v Systému elektronického mýtného.

Výše mýtného se vypočítává součinem sazby mýtného a ujeté vzdálenosti po zpoplatněné pozemní komunikaci. Sazby mýtného jsou rozlišeny podle emisní třídy vozidla, počtu náprav vozidla nebo jízdní soupravy a období dne.

Nový poplatek za emise CO2
„Změna mýtných sazeb se dotkne všech kategorií vozidel. Kromě dosavadních tří složek mýtného - poplatku za užití pozemní komunikace, poplatku za hluk z provozu a poplatku za znečištění ovzduší (dle normy EURO) - bude nově zavedena čtvrtá složka, poplatek za emise CO2. V souladu s evropskou legislativou bude zavedeno pět emisních tříd CO2. V emisní třídě CO2 1 jsou poplatky nejvyšší, naopak emisní třída CO2 5 je určena pro vozidla s bezemisním provozem,“ informovalo Ministerstvo dopravy.

Do emisní třídy CO2 1 budou zařazena vozidla s datem první registrace před 1. červencem 2019 a všechna vozidla kategorie M2 a M3 (autobusy). Tato vozidla nemají nárok na zařazení do vyšší emisní třídy CO2 (2 až 5, tedy s nižšími poplatky). Jejich provozovatelé nemusí podnikat žádné kroky, zařazení bude automatické.

Další povinnosti a doporučení
„Dopravcům, kteří provozují vozidla s datem první registrace po 1. červenci 2019, doporučujeme zkontrolovat dokumentaci vozidla od výrobce a následně ověřit s pomocí vyhledávače na webu mytocz.eu/co2, zda nemají nárok na přeregistraci do vyšší emisní třídy CO2 s nižší mýtnou sazbou,“ upozornil Petr Chvátal, generální ředitel společnosti CzechToll.

Kontrola emisní třídy CO2 u vozidel registrovaných po 1. červenci 2019 není pro provozovatele vozidla povinností. Provozovatelům nehrozí žádné sankce, pokud budou provozovat vozidlo s nárokem na vyšší emisní třídu CO2, ale ponechají vozidlo zařazené v emisní třídě 1. Kontrolu a žádost o zařazení do vyšší emisní třídy CO2 mohou provést kdykoli v budoucnosti, přičemž pro podání elektronické žádosti není stanovena žádná lhůta.

„Požadavky pro zařazení do vyšší emisní třídy CO2 (2 až 5) nesplňují ani všechna vozidla s první registrací po datu 1. července 2019. Rozhodující je splnění parametrů směrnice, které pomůže ověřit Vyhledávač emisní třídy CO2, a doložení všech potřebných dokumentů,“ doplnilo Ministerstvo dopravy.
Hodnocení článku
2.3 z 5 (46%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů